'Bridge Calamity Recognizer' maakt bruggen veiliger | Technisch Weekblad
Nieuws
Still uit video Bridge Calamity Recognizer op YouTube.

'Bridge Calamity Recognizer' maakt bruggen veiliger

redactie | maandag 12 juli 2021
Bouw & Civiele Techniek

Pegamento uit Zeist heeft de Challenge Detectie 2020 van Rijkswaterstaat gewonnen met een methode gebaseerd op kunstmatige intelligentie om bruggen veiliger te maken. In de ‘Bridge Calamity Recognizer’ combineert Pegamento haar expertise van beeldherkenning en interface-ontwerp om personen, vervoermiddelen en andere voorwerpen over de hele brug te detecteren en zo onveilige situaties te voorkomen.

Rijkswaterstaat wil het bedienen van objecten zoals bruggen veiliger maken met slimme technologie. Met haar Challenge Detectie 2020 daagde zij partijen uit om nieuwe oplossingen te vinden. Pegamento, expert op het gebied van procesoptimalisaties met beeldherkenning, kunstmatige intelligentie en robotisering, ging de uitdaging aan en ontwikkelde een ‘Bridge Calamity Recognizer’.

Systeem voor Marechaussee

Op het moment dat de challenge bekend werd, werkte Pegamento al aan een systeem voor de Koninklijke Marechaussee. Daarbij worden mensen en hun kijkgedrag in de openbare ruimte met meerdere camera’s gevolgd. Het bedrijf zag de overeenkomst met de vraag van RWS voor het detecteren van wisselende en onveilige situaties op het brugdek. Het systeem hoefde alleen nog geschikt te worden gemaakt voor het volgen van fietsen en voertuigen.

“We hebben ons aangemeld en zijn gaan ontwikkelen”, zegt Thomas de Wolf van Pegamento. “We hebben gesproken met brugoperators over wat hen zou helpen en gebruiksvriendelijke tools gebouwd om hun werk overzichtelijker te maken. Met de Bridge Calamity Recognizer bewaken ze de veiligheid op afstand, met de output van meerdere camera’s die via kunstmatige intelligentie in één informatief geheel zijn geïntegreerd.”

Brugoperators zijn positief

Deze oplossing, die eenvoudig in de dagelijkse praktijk is in te passen, werd door de brugoperators positief ontvangen en door de jury met de winst gewaardeerd. In 2022 zal het detecteersysteem officieel in gebruik worden genomen. Pegamento ziet ook mogelijkheden voor toepassing bij sportwedstrijden, veiligheid van personen op heftrucks in magazijnen en voor slechtzienden in het verkeer.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!