Nieuws

Bughunter kan snel treinbeveiligingssysteem testen

Informaticus Jens Calamé van het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica heeft een nieuw algoritme geschreven, dat automatisch bugs in software kan opsporen. Hiermee kan de software voor het nieuwe grensoverschrijdende Europese treinbeveiligingssysteem sneller getest worden.

In oktober start de EU een project, waarin het algoritme van Calamé wordt ingezet op het European Rail Traffic Management System. Dat systeem geeft signalen aan de machinist en grijpt automatisch in als de machinist seinen negeert. Invoering van dit systeem voor de hoge-snelheidslijn zuid, heeft geleid tot maanden vertraging van de ingebruikname van de nieuwe spoorlijn naar Parijs. Begin deze week begon de NS met proefritten op het hsl-traject Rotterdam-Schiphol. Wanneer tests tussen Rotterdam en Antwerpen gehouden worden, is nog onbekend.

‘Het grootste knelpunt bij de invoering van het nieuwe treinbeveiligingssysteem is de test van de software. Groepen experts van het spoor proberen risicoscenario’s uit en bekijken hoe het programma reageert. Onze bughunter kan zulke scenario’s automatisch doorlopen’, vertelt Calamé’s promotor Jaco van den Pol van de Universiteit Twente.

De informatici maakten een bestaande testgenerator, een algoritme dat testscenario’s genereert op basis van vooraf opgestelde systeemeisen, geschikt voor data-invoer. Normaliter werkt een testgenerator alleen voor simpele reactieve systemen zoals een lift, waarbij de invoer alleen een druk op de knop is. ERTMS werkt echter ook met data zoals de snelheid en lengte van de trein, die heel veel waarden kunnen hebben. Het is onmogelijk dan alle scenario’s uit te proberen, omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn.

Calamé slaagt er met zijn algoritme in de testgenerator abstracte scenario’s te laten genereren, zoals ‘zet licht op rood, dan moet de trein stoppen’, waar de computer later data bij kan invoeren. Met een grafentheoretisch bewijs toonde hij aan dat zijn algoritme feilloos is. ‘Ons algoritme kan waarschijnlijk wel duizend keer zo snel scenario’s aflopen, als een team experts zou kunnen’, aldus Calamé.

De betrouwbaarheid van softwaretesten is afhankelijk van de hoeveelheid doorlopen scenario’s. Het nieuwe algoritme kan software testen, zonder in de programmacode van de software te hoeven duiken, de zogeheten black box testing. Ook kan geprogrammeerd worden op welke systeemeisen het algoritme de software moet testen. In Europa verschillen die per land.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven