Californië zakt door droogte centimeters per maand | Technisch Weekblad
Nieuws

Californië zakt door droogte centimeters per maand

  • Oppompen grondwater
  • Beschadiging infrastructuur

Door het versneld oppompen van irrigatiewater in Californië dalen gebieden meerdere centimeters per maand. Dit staat in een rapport van NASA en het Californische Department of Water Resources.

De San Joaquin Valley, een vallei die 13 % van de Amerikaanse landbouwproductie levert, heeft een gemiddelde bodemdaling van 1,3 cm per maand. Het Tulare bassin, een 90 km lang gebied in de San Joaquin Valley, zakte tussen mei 2014 en januari 2015 33 cm. Door het drastische inklinken verliest de grond het vermogen om weer water op te nemen

‘Het grondwaterpeil is op sommige plaatsen 30 m gedaald,’ zegt Alan Buis, van NASA’s Jet Propulsion Lab. ‘Daardoor ontstaat overal schade aan de infrastructuur. Delen van het California Aquaduct zijn in een jaar tijd 32 cm gezakt. Deze tunnels en kanalen die water naar het zuiden voeren zijn hierdoor beschadigd’. De gebieden die het snelst zakken, kampen met overstromingen: dijken zakken immers terwijl het waterpeil hoog blijft, omdat water naar het laagste punt stroomt.

Het rapport van NASA is gebaseerd op de analyse van data die zijn verzameld door de Canadese Radarsat-2, Japanse PALSAR satellieten en Amerikaanse C-20A vliegtuigen. Deze systemen gebruiken interferometric synthetic aperture radar (InSAR), radar die met een foutmarge van minder dan 1 cm hoogteverschillen waarneemt. Buis: ‘In de komende jaren zullen we ook InSAR data van de Europese Sentinel-1 satelliet kunnen analyseren.’ 

NASA publiceerde in juni een kaart die aangeeft dat 10 van de grootste 37 aquifers in de wereld snel leeg raken. Data hiervoor kwamen van de Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), satellieten die grondwaterverlies waarnemen door kleine veranderingen in het zwaartekrachtveld van de aarde.

Een paradox: ondanks de droogte had de Californische landbouw in 2013 een recordopbrengst van $ 34 miljard. Dit komt omdat boeren overschakelen naar waterverslindende producten met een hogere opbrengst: amandelen, druiven en pistachenoten.