Nieuws

CBB daagt VROM voor rechter

CBB stelt dat ‘verwezen normen’ deel uitmaken van de wet. VROM en NEN bestrijden dat.

Ingenieursbureau CBB (Centraal Bureau Bouwtoezicht) spant half augustus een proefproces aan tegen het ministerie van VROM. Het wil daarmee bereiken dat normen waar in wetten naar wordt verwezen, gratis beschikbaar zijn.
Het Bouwbesluit verwijst bijvoorbeeld naar bepaalde normen voor de uitvoering van bouwwerken. Bouwbedrijven moeten deze normen tegen betaling aanschaffen bij Normalisatie-instituut NEN. CBB vindt echter dat deze ‘verwezen normen’ onderdeel zijn van de wet en daarom gratis beschikbaar moeten zijn. Volgens algemeen directeur Pieter Plass van CBB vinden niet alleen uitvoering maar ook wetshandhaving en overheidstoezicht plaats op basis van deze normen.

VROM wijst de eis van CBB van de hand. Minister Dekker van VROM stelt in een brief aan de advocaat van CBB dat door verwijzing ‘geen sprake is van een algemeen verbindend voorschrift’. Normen zijn immers vrijwillige afspraken tussen bedrijven. NEN organiseert dat normalisatieproces en heeft daarom het auteursrecht op normen. Ook NEN wijst daarom de eis van CBB voor gratis normen van de hand.
Normen waar de wet naar verwijst, staan om nog een reden ter discussie. Het Bouwbesluit stelt prestatie-eisen. De in de norm beschreven methode vormt slechts één manier om daaraan te voldoen. ‘Een gemeente die stelt dat de prestatie uitsluitend volgens de in de NEN-norm beschreven bepalingsmethode mag worden aangetoond, gaat zijn boekje te buiten’, aldus Niek Benschop, senior beleidsmedewerker bouwregelgeving van VROM.
CBB heeft driehonderd medewerkers en houdt zich bezig met bouwkundig toezicht. Het is volgens directeur Plass jaarlijks enkele duizenden euro’s kwijt aan aanschaf van normen. ‘Maar daar begin je geen rechtszaak om.’ CBB zet dat nu echter toch door, omdat het via haar webportal knooble.nl relevante bouwkennis wil ontsluiten, inclusief de inhoud van alle bijbehorende normen. Maar dat stuit op het auteursrecht van NEN. ‘Betalen voor alle normen wordt te duur’, aldus Plass.

 

NEN, een stichting zonder winstoogmerk, zet jaarlijks 24 miljoen euro om, waarvan tien miljoen door verkoop van normen. Aan die verkoop houdt het zo’n 2,5 miljoen euro over, dat direct weer in de ontwikkeling van normen wordt gestoken, aldus Bert Nagtegaal, manager Bouw van NEN. Met normontwikkeling is jaarlijks veertien miljoen euro gemoeid.
Er zijn duizenden normen, wetten verwijzen slechts naar een klein deel daarvan. Dat speelt vooral op het gebied van bouw- en arbowetgeving, en daarnaast ook rond warenwet en milieuwetgeving. Een norm kost bij aanschaf 25 tot 50 euro, met uitschieters naar 125 euro.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW