Cellulose uit rioolwater als grondstof voor asfalt | Technisch Weekblad
Nieuws

Cellulose uit rioolwater als grondstof voor asfalt

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat cellulose terugwinnen uit het afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn. De uit wc-papier afkomstige cellulosevezels zullen later dienen als grondstof voor onder meer asfalt. 

Een fijnzeefinstallatie die in 2020 in de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn is geplaatst zeeft de cellulosevezels uit het afvalwater. Cellvation zal bij de rioolwaterzuivering een installatie bouwen die via een zelf ontwikkeld proces genaamd CellPro de cellulosevezels opwerkt  tot de grondstof Recell. Hiervoor wordt de afgevangen cellulose gedroogd en gehygiëniseerd.

KWS, een dochteronderneming van Koninklijke VolkerWessels, zal deze grondstof gebruiken in asfalt voor wegen en fietspaden. Het infrabedrijf bereikt hiermee een CO2-besparing van 90% ten opzichte van het reguliere product. Daarnaast is het een grondstof voor biocomposieten die ook in de infra worden gebruikt, bijvoorbeeld voor gevelbekleding, verkeersborden en andere materialen.

De installatie wordt ontworpen om jaarlijks 700 ton Recell te produceren en daarmee 1400 ton CO2 te besparen. De verwachting is dat de installatie in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!