Centrale als modern kunstwerk | Technisch Weekblad
Nieuws

Centrale als modern kunstwerk

Kopenhagen – Voor de ingenieurs van het Deense Energi E2 mag techniek ook mooi zijn. De elektriciteitscentrale Avedøre die in Kopenhagen is gebouwd, is een echt kunstwerk geworden. Het exterieur, maar ook de kantoorruimtes zijn een toonbeeld van moderne Deense stijl. De turbinehal is uniek. De gigantische stoomturbine is als een kunstwerk in een grote zaal opgesteld. Neonlicht in verschillende kleuren aan het glanzende plafond geven een extra effect aan het geheel.

 

De nieuwe turbinehal met neonlicht in verschillende kleuren, voorbeeld van de Deense ontwerpstijl 

De nieuwe turbinehal met neonlicht in verschillende
kleuren, voorbeeld van de Deense ontwerpstijl

 

Er zijn twee van deze zalen, want Avedøre kent sinds kort twee eenheden. De eerste is al ruim tien jaren in bedrijf en draait op steenkool. De nieuwe eenheid sluit qua architectuur naadloos aan bij eenheid één, maar het technisch concept verschilt nogal.

De Denen wilden voor eenheid-2 verschillende brandstoffen kunnen gebruiken om bij eventuele grote prijsstijgingen van één brandstof soepel over te kunnen schakelen. (Steenkool vond men niet geschikt wegens de schadelijke emissie van deze brandstof.) De hoofdketel heeft afzonderlijke randers voor aardgas, olie en houtpoeder. Er is een aparte ketel voor stro, die zestig vrachtautoladingen per dag wegwerkt.

De stoomketels, die op een druk van 300 bar werken, zijn gebaseerd op het principe van warmte-krachtkoppeling. Daarmee bereikt men een bijzonder hoog elektrisch rendement, terwijl de installatie ook nog eens warmte levert. Avedøre levert warm water aan het stadsverwarmingsnet. Het totaalrendement komt ’s winters op 94 procent, waarbij een belangrijk deel van de energie komt van hout en stro.

De ontwerpers van Energi E2 hebben niet gekozen voor de eenvoudige weg van een hoofdaannemer, die de bouw van de hele centrale volgens standaardontwerp uitvoert. Men heeft zelf het concept ontwikkeld en de componenten gekozen. Dat vergde overleg met veel leveranciers en aannemers. Deze ongebruikelijke werkwijze is volgens de Denen de moeite waard geweest. Uitgangspunt bij het ontwerp was een hoog rendement met een flexibele inzet van schone brandstoffen.

 

www.biowkk.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!