China monopoliseert kobaltproductie | Technisch Weekblad
Nieuws

China monopoliseert kobaltproductie

De Chinese batterijmaker GEM koopt voor de periode van 2018 tot 2020 in één klap een derde van de kobaltwinning van Glencore, de grootste producent van de wereld. Dat is in totaal even veel als de helft van de wereldproductie van vorig jaar (110.000 ton).

Analisten verwachten dat de vraag naar kobalt zal exploderen. Ze verwachten dat over tien jaar de productie van batterijen van elektrische auto’s 12 maal zo veel kobalt zal vergen als nu. De prijs van het metaal, dat ook in vliegtuigmotoren verwerkt wordt, is in twee jaar tijd al verviervoudigd.

80 % van de mondiale kobaltproductie wordt in China geraffineerd. Met de aankoop van GEM lijkt dit 95 % te worden. Energieanalist Sam Jaffe vergelijkt deze uitkomst met een stoelendans, waarbij Chinese batterijenmakers alle stoelen behalve één hebben bezet. 'De rest van de wereld vecht nu om de laatste lege stoel.'

Vanwege de stijgende kobaltprijzen en de Chinese monopolisering proberen batterijmakers kobalt door nikkel te vervangen, maar dat verhoogt vooralsnog het brandrisico van batterijen.