Nieuws

Chloorproductie AkzoNobel stabiliseert stroomnet

Aan de Rotterdamse Botlek laat AkzoNobel Specialty Chemicals sinds deze maand een lijn voor chloorproductie aansturen door ‘e-flex’-technologie. Met hulp van netbeheerder TenneT ontwikkelde algoritmes voeren de productie op als er veel elektriciteitsaanbod en trappen op de rem als er krapte is. Zo kunnen schommelingen op het stroomnet worden opgevangen. Hoe meer variabele energiebronnen als wind en zon op het stroomnet zijn aangesloten, hoe belangrijker dergelijke stabilisatie wordt.

Naast de bestaande fabriek gaat AkzoNobel een zelfstandige chloor- en loogfabriek bouwen, die in 2021 klaar moet zijn. De nieuwe fabriek gaat enkele  tientallen miljoenen euro’s kosten. De capaciteit van de nieuwe fabriek is met 150.000 ton cloor per jaar vier keer zo laag als die van de bestaande installatie. De tweede zelfstandige fabriek geeft Akzo Nobel meer flexibiliteit en leveringszekerheid.

Rondom de chloorfabriek van Akzo Nobel staan fabrieken die chloor gebruiken als grondstof voor de productie van onder meer pvc, epoxyharsen en pur. Verschillende partijen uitten de afgelopen jaren zorgen over de leveringszekerheid van Akzo.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven