Nieuws

Chrom-Optics vervangt zwaar metaal chroom

Henk Tolsma | woensdag 18 april 2007

De Duitse firma Wüko brengt een vervanger voor chroom op de markt, die minder giftig is, beter beschermt tegen corrosie en goedkoper is dan dit zware metaal.

Chrom-Optics, een materiaal dat chroom kan vervangen, is door de VDMA, de branchevereniging van Duitse machinebouwers, als Weltneuheit gepresenteerd op de afgelopen week gehouden industriële technologiebeurs Hannover Messe. Wüko Beschichtungs-Systeme uit Allendorf/Eder, gelegen nabij de Duitse stad Giesen in midden-Duitsland, claimt dat het Chrom-Optics-procédé op termijn de galvanische verchroming van materialen kan vervangen.

Chrom-Optics is chroomvrij, maar ziet er wel uit als chroom, zoals ook blijkt uit tentoongestelde wielvelgen en deurklinken op de Messe. Wüko stelt dat het beter tegen corrosie beschermt dan chroom, met minder energie kan worden opgebracht en goedkoper is. Hoe het zich op termijn in de praktijk gedraagt, moet uiteraard nog blijken.

Chroom wordt als dunne laag op metaal opgebracht voor bescherming tegen corrosie en heeft een glanzend uiterlijk. Het gebruik van vierwaardig chroom is echter vanaf juli dit jaar in de EU verboden, doordat vast is komen te staan dat het kankerverwekkend is. Galvaniseren is een al lang bekende maar milieubelastende techniek die veel energie kost.

Klaus Maierhofer van Wüko wil echter niet zeggen om wat voor materiaal het gaat. De patentaanvraag loopt nog en die zal niet voor eind dit jaar worden toegekend en gepubliceerd. Maierhofer: ‚We houden het zo lang mogelijk geheim, want meteen na bekendmaking begint de namaak.’ Ook navraag bij de afdeling galvanotechniek van onderzoeksinstituut Fraunhofer werpt geen licht op de aard van Chrom-Optics.

Wel wil Maierhofer kwijt, dat het om een composietmateriaal gaat dat uit minstens vier componenten bestaat. Het wordt in een dikte van honderd nanometer vacuüm opgedampt, nadat het onderliggende materiaal eerst chemisch is voorbehandeld en er een grondlaag is aangebracht.

Nog een voordeel van Chrom-Optics is, dat het behalve op metaal ook op andere materialen, zoals kunststof en keramiek, is aan te brengen. Dat kan met chroom ook, maar wel met grote uitvalverliezen.


www.wueko.com