Chuck Yeager haalde geluidsbarrière dankzij bezemsteel | Technisch Weekblad
Nieuws

Chuck Yeager haalde geluidsbarrière dankzij bezemsteel

David Barak | zaterdag 12 december 2020
Astronomie & Ruimtevaart

Vorige week overleed de Amerikaanse testpiloot Chuck Yeager op 97-jarige leeftijd. Hij was de man die op 14 oktober 1947 als eerste de geluidsbarrière doorbrak, met behulp van een stuk bezemsteel.

Chuck woonde toendertijd met zijn vrouw vlakbij de testbasis Muroc in California waar vandaan hij de testvluchten met het Bell X-1 toestel uitvoerde. Hij dineerde op 12 oktober met zijn vrouw Glennis in de beruchte testvliegers bar ‘Pancho’s’. Na het geslaagde diner ging het echtpaar nog een ritje te paard maken, wat uitliep op een ware race. Het was echter een maanloze nacht, waardoor Chuck tegen een poort aan liep, wat hem twee gebroken ribben in zijn borst opleverde. ‘Dat kwam mij niet zo goed uit want ik moest, twee dagen later met de Bell X-1 een testvlucht maken om te kijken of we Mach 0,97 konden bereiken,’ vertelde Chuck Yeager mij met een grote glimlach en twinkelende ogen tijdens de Paris Air Show in 1999. ‘Ik moest die gebroken ribben geheim houden, anders mocht ik niet vliegen. Dus ik overlegde met de vliegerarts, want ik had gemerkt dat ik het luik van de cockpit niet met mijn rechterhand kon sluiten. We bedachten een hulpstuk dat bestond uit een afgezaagd stuk bezemsteel, dat ik ongezien in de cockpit kon smokkelen. Met behulp daarvan kon ik met mijn linkerhand het luik sluiten.’

Die ochtend stapte Yeager in het bommenruim van de Boeing B-29 in de oranje ‘Glamorous Glennis’, op een hoogte van zo’n 6.500 meter. De Bell X-11 viel onder de B-29 vandaan en maakte een stijgvlucht naar ruim 14.000 meter. De machmeter kroop voorbij de Mach 1 naar Mach 1,06 . Yeager had het geflikt en vloog met en snelheid van ruim 1.270 km/h.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!