Cilinderuitschakeling maakt comeback | Technisch Weekblad
Nieuws

Cilinderuitschakeling maakt comeback

De komende jaren zullen diverse automerken de zeker niet nieuwe technologie van cilinderuitschakeling in hun modellen gaan toepassen. Opvallende primeur is Fords cilinder-deactivatie die het merkt volgend jaar in hun driecilindermotoren toepast.

Een oneven aantal cilinders omschakelen (drie naar twee) is een grote uitdaging als het aankomt op het vibreren van de motor en de geluidsproductie.

Het principe van cilinderuitschakeling bestaat al meer dan een eeuw en keerde met tussenpauzes terug, elke keer met verbeterde motortechnologie. Een treffend voorbeeld hiervan is de Cadillac ‘V8-6-4’ uit de jaren tachtig. Het systeem schakelde bij een lage belasting van de motor twee, of zelfs vier cilinders uit. De technologie werkte echter niet zeer goed en verdween dan ook snel weer.

Zwaardere motoren

Deze eeuw kwam het principe van motoruitschakeling bij meerdere merken terug in beeld, veelal op zwaardere motoren, waar in absolute zin de grootste winst te boeken valt. Meer recent voeren de Europese CO2-eisen de fabrikanten ertoe het ook op kleinere motoren toe te passen. Voorbeeld hiervan is de Volkswagen Groep dat actief cilindermanagement aan de AE211-motorengeneratie toevoegt: de 1,4-liter viercilinderversie schakelt bij deellast om naar twee actieve cilinders.

Ford introduceert de techniek nu dus in zijn driecilindermotor, de 1.0 EcoBoost. In een samenwerkingsproject met Schaeffler Technologies werden hiervoor twee opties beproefd. De meest geavanceerde is een methode waarbij cilinders ‘rollend’ worden uitgeschakeld: afwisselend in een volgorde die met strategisch gekozen verbrandingsintervallen van de cilinders zorgt voor een gelijkmatiger motorloop.

Enkele cilinder uitschakelen

‘Bijzonder indrukwekkend’, zo meldt Ford-projectleider Carsten Weber. ‘Maar het is relatief kostbaar en geeft niet veel extra winst bovenop het uitschakelen van alleen een enkele cilinder. Die oplossing hebben we gekozen. Bij testen in auto’s in de Focus-klasse geeft dat zo’n 6 % winst in de Europese cyclus en in de praktijk soms zelfs aanmerkelijk meer. In druk verkeer – ook op de snelweg – blijkt het systeem wel tot 60 % van de tijd – vanzelfsprekend bij deellast – in te schakelen.’

‘In lichtere auto’s is het effect nog groter’, vervolgt hij. ‘We hebben in feite een nieuwe motor ontwikkeld, omdat er een tweede hydraulisch systeem moest komen met alles wat daarbij hoort. Daarnaast waren er natuurlijk aanpassingen in cilinderkop en klepmechanisme nodig. De klepbediening kan in een fractie van één slag worden in- en uitgeschakeld. Tegelijkertijd worden ontstekingsmoment, inspuiting en luchtklep aangepast om de wisseling vrijwel onmerkbaar te maken. De winst zit in lagere aanzuig- en draaiweerstand en met name ook in het feit dat de actieve cilinders in een efficiënter werkgebied komen.’