'Climate Hackers’: docu over geo-engineering | Technisch Weekblad
Nieuws

'Climate Hackers’: docu over geo-engineering

Op de site van de Australische omroep ABC staat de interessante documentaire ‘Climate Hackers’. De wereld ligt op ramkoers met het klimaat en zelfs als de beloftes uit Parijs gestand gedaan worden schieten we over de 1,5 graden heen, zo luiden de meest recente prognoses.

Voor ijsklimatoloog Jason Box is dat scenario een nachtmerrie. '1,5 graad mondiaal, betekent 2,5 graad in de zomer op Groenland en dat betekent dat we Groenland nog steeds verliezen, alleen iets langzamer.’ Volgens Box staat de beschaving zelf op het spel. ‘Het klinkt als science fiction om na te denken over tech-oplossingen voor klimaatveranderingen, maar we moeten als menselijk ras nu heel snel heel slimme dingen gaan doen en ophouden onze toekomst op het spel te zetten.'

Volgens hem moeten we tegelijk verschillende klimaatverkoelende technologieën toepassen, zoals grootschalige bemesting van plankton om CO2 vast te leggen, of schepen de oceaan op sturen om wolken te creëren voor extra reflectie als de wereldwijd CO2-uitstoot drastisch verlagen. De Deense econoom Bjorn Lomborg zegt over geo-engineering: 'Omdat het zo goedkoop is, zal het waarschijnlijk vroeg of laat worden toegepast, al is het maar door een of andere miljardair.' Christoph Gebald, oprichter van het Zwitserse bedrijf Climeworks, dat op dit moment in staat is om voor € 600 per ton CO2 direct uit de lucht vast te leggen, is er van overtuigd dat in de komende paar jaar de kosten kunnen halveren, terwijl over 10 jaar € 100 per ton mogelijk is.

Patrick Hofstetter van het WWF toont snel verdwijnende gletsjers in de Alpen. Gletsjers worden tegenwoordig ingepakt om het smelten te vertragen. De documentaire gebruikt het als bruggetje naar 'het inpakken van de atmosfeer' met aërosolen, waar professor Frank Keutsch bij Harvard onderzoek naar doet. In zekere zin simuleert het onderzoek wat er gebeurde na de uitbarsting van de Filipijnse vulkaan Pinatubo in 1991. Het klimaat koelde wereldwijd af. Vervelend neveneffect van al die zwaveldeeltjes in hogere luchtlagen was wel dat ze de ozonlaag aantastten. Een andere vrees is dat het vooruitzicht van geo-engineering er voor zorgt dat de urgentie om emissies te reduceren verdwijnt: een vorm van moral hazard. Econoom Gernot Wagner (Harvard) deelt die angst: 'Ja, dit kan misbruikt worden door gevestigde belangen als zoveelste excuus om geen emissies te verlagen.' Een dilemma voor de betrokken wetenschappers, want ze zouden liever hebben dat hun onderzoek nooit gebruikt hoeft te worden. Maar die luxe hebben ze straks misschien niet meer. De moeite van het kijken waard.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!