Clipper moet over vijf jaar succesvolle Soyoez aflossen | Technisch Weekblad
Nieuws

Clipper moet over vijf jaar succesvolle Soyoez aflossen

Ondanks teruglopende budgetten wil de Russische ruimtevaartindustrie het multifunctionele ruimtevaartuig Clipper en de nieuwe draagraket Omega bouwen.

Moskou – Het duurt even bij RKK Energia voordat de managers durven te praten over de penibele financiële situatie bij het staatsbedrijf. Energia is immers voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van ruimtevaartorganisatie RSA en het ministerie van Defensie.

‘We hebben momenteel minder dan de helft van het budget dat we eigenlijk nodig hebben’, zegt plaatsvervangend hoofdontwerper Yuri Grigoriev, lopend door de immense integratiehal. ‘Veel oudere wetenschappers en ingenieurs zijn al vertrokken, terwijl het steeds moeilijker is om jonge talentvolle ingenieurs aan te trekken. Weinigen zien nog heil in een carrière in de ruimtevaartindustrie, omdat wij ze helaas niet de salarissen kunnen bieden die ze in andere sectoren wel krijgen.’ Ondanks de huidige geldzorgen is Gregoriev trots op zijn bedrijf, dat in 1946 werd opgericht. Energia was betrokken bij alle grote technische projecten, zoals de kunstmaan Spoetnik, de experimentele R-7 raket, de Vostok-capsule van Yuri Gagarin, de ruimtestations Saljoet en MIR, en de ISS-modules Zarya en Zvezda. Energia telt alleen al in Moskou zo’n 20.000 medewerkers, waarvan 3500 à 4000 ingenieurs en researchmedewerkers.

‘Omdat de VS kampen met de naweeën van het ongeval met de Columbia, is Rusland onmisbaar bij de opbouw en het onderhoud van het ruimtestation’, aldus Gregoriev. In de integratiehal is te zien hoe belangrijk Energia is voor de Russische ruimtevaart. Er staat een elektrische versie van het ruimteveer Buran, die in 1988 één testvlucht maakte, maar ook van een Progress-vrachtmodule. Energia bouwt alle belangrijke componenten en voert de integratietesten uit voor het transport naar lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

Nikolai Zelenschikov, vicepresident van Energia, geeft aan dat zijn onderneming grote plannen heeft voor de toekomst. Meest in het oogspringend is het multifunctionele ruimtevaartuig Clipper dat de Soyoez uit 1967 moet vervangen. Als de benodigde gelden binnenkomen, waarvoor hij zijn hoop mede heeft gevestigd op ESA, moet de Clipper over vijf jaar zijn eerste vlucht maken.

Zelenschikov: ‘De Clipper moet ons ruimtevaartuig worden voor de komende 20 tot 25 jaar. Niet alleen voor het vervoer van kosmonauten en vracht naar het ruimtestation, maar wellicht ook voor toekomstige missies naar Mars. In plaats van drie kosmonauten in de Soyoez kunnen we met de Clipper zes mensen meenemen. De veiligheid is groter, mede doordat ze bij lancering en terugkeer in de dampkring blootstaan aan ten hoogste 2,5 G. Ook kan de Clipper zo’n 700 kg aan extra payload meenemen.’

In dat licht past ook de ontwikkeling van een nieuwe draagraket Omega. Hiermee willen de Russen maar liefst 14,5 ton kunnen vervoeren. Dat laatste is vooral belangrijk voor de lancering van de nieuwe generatie communicatie satellieten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!