Commerciële auto op zonne-energie | Technisch Weekblad
Nieuws
Lightyear One

Commerciële auto op zonne-energie

Een elektrische gezinswagen die zichzelf oplaadt tijdens het rijden. Zo presenteert Lightyear zijn Lightyear One, De Eindhovense startup is nu de samenwerking met technologiepartner Sioux aangegaan.

Bijzonder aan de Lightyear One is dat deze elektrische gezinsauto is uitgerust met zonnepanelen, waardoor deze ook tijdens het rijden, of wanneer deze buiten geparkeerd staat, (gedeeltelijk) kan opladen. ‘De concepten en ontwerpen zijn uitgewerkt, en de eerste investeringen zijn binnen’, zegt Lex Hoefsloot, ceo van Lightyear. Sioux ondersteunt het bedrijf in de softwareontwikkeling. Hoefsloot: ‘Zij hebben een rijke ervaring in de automotive en helpen ons met de uitvoering van een duurzame auto, die niet alleen intuïtief voelt, maar ook zeer eenvoudig te bedienen is.’

Het bedrijf achter deze auto is opgericht door vijf alumni van het Solar Team Eindhoven, welke eerder meededen met de World Solar Challenge met hun zelfgebouwde auto’s Stella en Stella Lux, waarmee ze aantoonden dat het – in ieder geval onder de Australische zon – mogelijk is met een elektrische gezinswagen te rijden, die zelf zijn energie opwekt met behulp van zonnepanelen.

De Lightyear One omzeilt in principe gedeeltelijk het probleem van de beperkte e-laadinfrastructuur. Gerben Hilboldt, verantwoordelijk voor de automotive-tak bij Sioux: ‘Het succes van e-mobility was tot voorheen onlosmakelijk verbonden met smart grid development, aangezien het netwerk van oplaadpunten een voorwaarde is voor de adaptatie van elektrisch rijden op grote schaal.’

De elektrische gezinswagen biedt ruimte aan vijf personen, telt vier wielnaafmotoren heeft een actieradius van circa 800 km. Bij het rijden van kortere afstanden aan één stuk is het volgens de bouwers dan ook zeer goed mogelijk om weken, of zelfs maanden te rijden zonder de auto bij een e-laadpaal op te hoeven laden. Behalve gebruikersgemak levert dat natuurlijk ook een flinke kostenbesparing op.

De eerste tien prototypes van de Lightyear One worden naar verwachting in 2020 geleverd.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW