Nieuws

Communicatie tijdens reentry

Erwin Boutsma |
Astronomie & Ruimtevaart

Zonder referentie heb je geen idee op welke schaal je deze afbeelding moet bezien.

Daarom direct maar die referentie: het kubusvormige ding linksboven in de foto, aan het uiteinde van de witte staaf, is een cubesat, zo groot als een pak melk. De langgerekte panelen die er als een kelk aan vastzitten zijn de zonnepanelen. De conusvormige blauwe stekels eromheen zijn onderdeel van de HERTZ-kamer van Estec in Noordwijk, die radiogolven buitensluit en dempt om de oneindigheid van de ruimte te simuleren.

De cubesat in kwestie is de Qarman (QubeSat for Aerothermodynamic Research and Measurements on Ablation), een nanosatelliet die tijdens het terugvallen naar de aarde data over temperatuur en druk gaat verzamelen en versturen via het Iridium-netwerk. De extreme omstandigheden van ‘reentry’ vergen het uiterste van de zendapparatuur, wat de tests in de HERTZ-kamer noodzakelijk maakt.

Qarman zal de reentry overleven, maar het neerstorten op aarde niet.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven