Complexiteit is onvermijdelijk | Technisch Weekblad
Nieuws

Complexiteit is onvermijdelijk

De bediening van apparatuur moet eenvoudiger, maar dat is strijdig met het streven om steeds meer features toe te voegen.

Haarlem – De bediening van apparaten zoals tv, videorecorder, dvd-speler en pc moet eenvoudiger, zei Philips-president Kleisterlee onlangs op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Consumentenelektronica is nu vaak te complex. Er komen steeds meer functies, wat leidt tot steeds meer knoppen, en vooral, heel lastig: steeds meer functies per knop.

‘Als er een handleiding nodig is, dan is het al te ingewikkeld’, aldus Kleisterlee. Voorlopig worden apparaten echter alleen maar ingewikkelder. Oorzaak is de microprocessor. Goedkope elektronica heeft de economie van ontwerpen op zijn kop gezet. Met een chip kunnen voor verwaarloosbare meerkosten net zo goed twee als vijftig functies worden gerealiseerd. De meeste ontwerpers kunnen die verleiding niet weerstaan.

Het toevoegen van functies maakt ook deel uit van de concurrentiestrijd tussen bedrijven, stelde Jörg Thölke bij zijn promotie in september 1998 aan de TU Delft. Het is voor bedrijven een dwang om elk jaar met nieuwe features te komen, want dat blijkt een voorwaarde voor verkoopsucces. En is een feature eenmaal geïntroduceerd, dan blijft deze lang gehandhaafd.

 

Tweesporenbeleid

Philips zelf verwacht veel van ‘ambient intelligence’, het op een natuurlijke manier omgaan met ingewikkelde apparatuur. Het streven is apparatuur te bedienen door middel van natuurlijke spraak en natuurlijk geluid. Bij het fluiten van een deuntje speelt de audio-installatie meteen het juiste nummer.

Bij deze oplossing wordt de externe complexiteit van apparatuur bestreden door intern nog meer techniek toe te voegen. De interne complexiteit van de apparatuur neemt toe, maar die wordt voor de gebruiker zo goed mogelijk afgeschermd.

Deze oplossing is uiteraard vaker geprobeerd. Muis, menu’s, aanraakschermen en grafische gebruikersinterfaces zoals Windows hebben de bediening van de pc vereenvoudigd. Dat heeft echter ook de weg geopend naar introductie van nog meer features. De basisbediening is vereenvoudigd, maar het aantal mogelijkheden is groter dan ooit. Philips zelf volgt ook dit tweesporenbeleid. Op dezelfde Consumer Electronics Show introduceerde Gottfried Dutine, binnen de Raad van Bestuur van Philips verantwoordelijk voor consumentenelektronica, de ‘Connected Planet’-visie: consumenten moeten altijd en overal toegang hebben tot ‘digital content’. Dit uitgangspunt impliceert echter een grote technische complexiteit. De ontwerpers krijgen nog een harde dobber aan de bedienbaarheid van de bijbehorende apparaten.

De oplossing wordt steeds vaker gezocht in een bedienbaarheid in lagen: basisfuncties zijn eenvoudig bereikbaar, wie meer wil

moet zich een weg door allerlei features graven.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!