Nieuws

ConeXpress houdt satellieten op koers

Leiden – Dutch Space in Leiden is de industriële hoofdaannemer voor de toekomstige ‘ruimtesleepboot’ die de levensduur van geostationaire telecommunicatiesatellieten moet verlengen met vijf tot tien jaar. Deze ConeXpressORS kan zich ‘vastketenen’ aan zo’n kunstmaan om daarmee de baan en standregeling over te nemen. Dat is nodig omdat bij telecommunicatiesatellieten doorgaans na tien jaar de brandstof opraakt, waardoor de kunstmaan uit de koers raakt. Eind 2007 of begin 2008 moet ConeXpress zijn eerste satelliet gaan redden. Opdrachtgever voor dit project is het Britse bedrijf Orbital Recovery Limited.(OR).

De bouw van ConeXpress geschiedt door een Europees consortium, waarbij diverse ruimtevaartorganisaties en industrieën zijn aangesloten. Voorbeelden zijn de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, Swedisch Space Corporation, KayserThrede, Sener, Arianes pace, Snecma en Contrave Space. ConeXpress is een aangepaste versie van de bestaande adapter in de neuskegel van de Ariane-5. Hij gaat ongeveer 1000 kg wegen en beschikt over een ionenmotor voor de voortstuwing. Voordeel van dit motortype is dat hij veel minder brandstof gebruikt. Na de lancering zet de ‘ruimtesleepboot’ koers naar de satelliet voor de aankoppeling. Hiervoor hebben het DLR-instituut voor robotica en mechatronica en KayserThrede de roboticatechnologie ontwikkeld. Het koppelmechanisme van de ConeXpress past op alle vrijwel bestaande en ook toekomstige telecomsatellieten.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven