Conische masten voor Borssele V | Technisch Weekblad
Nieuws

Conische masten voor Borssele V

Benno Boeters | maandag 9 april 2018

De minister van EZ en Klimaat heeft begin april consortium Two Towers gekozen om windpark Borssele V, het innovatie-kavel, te bouwen. Het ‘park’ tussen de al gegunde kavels I een III bestaat uit twee experimentele windturbines voor de kust van Walcheren. De (Vestas)turbines, twee x 9,5 MW, zijn hier nieuw door hun afmetingen (bladen van meer dan 80 m lengte), de masten en funderingen zijn innovatief in opbouw en installatie.

Voor het eerst gaan Van Oord, Sif, kenniscentrum WMC en de TU Delft de dubbele slip joint toepassen op ware schaal. De monopaal/fundatie en het transitiestuk worden in elkaar geschoven in een conische vorm met een hoek van 2 graden. Deze metaal-op-metaal-verbinding maakt bouten of grouten (binnenin aanbrengen van cement) tussen de twee delen overbodig. Installatie van de turbinemasten is daardoor eenvoudiger, het gaat sneller en is dus goedkoper.

De ontwerpers stellen dat deze verbinding minder onderhoudsgevoelig is, maar corrosie en metaalmoeheid in de verbindingen zullen ze nauwgezet monitoren.

Op de zeebodem van Borssele V gaat men kalkhoudende stenen in verschillende afmetingen neerleggen om een ecosysteem voor oesters te creëren. Het is niet de bedoeling straks oesters van dit nieuwe rif te gaan oogsten. Het consortium Two Towers bestaat uit Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe.