Nieuws

Conische masten voor Borssele V

De minister van EZ en Klimaat heeft begin april consortium Two Towers gekozen om windpark Borssele V, het innovatie-kavel, te bouwen. Het ‘park’ tussen de al gegunde kavels I een III bestaat uit twee experimentele windturbines voor de kust van Walcheren. De (Vestas)turbines, twee x 9,5 MW, zijn hier nieuw door hun afmetingen (bladen van meer dan 80 m lengte), de masten en funderingen zijn innovatief in opbouw en installatie.

Voor het eerst gaan Van Oord, Sif, kenniscentrum WMC en de TU Delft de dubbele slip joint toepassen op ware schaal. De monopaal/fundatie en het transitiestuk worden in elkaar geschoven in een conische vorm met een hoek van 2 graden. Deze metaal-op-metaal-verbinding maakt bouten of grouten (binnenin aanbrengen van cement) tussen de twee delen overbodig. Installatie van de turbinemasten is daardoor eenvoudiger, het gaat sneller en is dus goedkoper.

De ontwerpers stellen dat deze verbinding minder onderhoudsgevoelig is, maar corrosie en metaalmoeheid in de verbindingen zullen ze nauwgezet monitoren.

Op de zeebodem van Borssele V gaat men kalkhoudende stenen in verschillende afmetingen neerleggen om een ecosysteem voor oesters te creëren. Het is niet de bedoeling straks oesters van dit nieuwe rif te gaan oogsten. Het consortium Two Towers bestaat uit Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven