Consortium schaalt mierenzuurproductie op | Technisch Weekblad
Nieuws
auto op mierenzuur

Consortium schaalt mierenzuurproductie op

Het consortium VoltaChem gaat zich bezighouden met het opschalen van de productie van mierenzuur.

Zes partijen, (TNO, CE Delft, Coval Energy, TU Delft, Team FAST en Mestverwerking Friesland) gaan zich in een consortium van Shared Innovation Program VoltaChem bezighouden met het op grote schaal omzetten van CO2 in mierenzuur (CH2O2) met behulp van duurzaam opgewekte elektriciteit. Het project draagt de naam ‘Power-2-FA: Direct electrochemical conversion of CO2 to formic acid’.

Mierenzuur is onder meer bruikbaar als conserveringsmiddel in diervoeders, als chemische bouwsteen, voor energieopslag en als brandstof. Het wordt momenteel nog voornamelijk uit fossiele grondstoffen geproduceerd. Eerder is echter op laboratoriumschaal al aangetoond dat het ook te produceren is uit CO2, water en elektriciteit.

Lees verder onder de foto

Team FAST werkt momenteel ook samen met VDL Bus & Coach aan een bus op mierenzuur (Copyright: Bart van Overbeeke)

VoltaChem wil eind dit jaar een elektrochemische reactor opleveren die op kleine schaal continu mierenzuur kan produceren. Deze reactor moet dan draaien op zonne- en windenergie. Deze kleinschalige reactor moet het jaar daarop aantonen dat mierenzuur op deze wijze ook op grote schaal geproduceerd kan worden en dat hiermee duurzame energie veilig en langdurig op te slaan valt .

Ook biedt dit CO2-neutrale mierenzuur een goed alternatief voor waterstof als brandstof. Laatstgenoemde moet onder hoge druk worden opgeslagen, terwijl dit bij mierenzuur niet het geval is.

Betaalbaar alternatief

TNO is projectcoördinator en onderzoekt hoe het productieproces op grote schaal betaalbaar is op te zetten; Coval Energy en de TU Delft houden zich bezig met de ontwikkeling en het testen van de elektrochemische reactor; CE Delft zal een studie uitvoeren naar de gehele keten, van productie tot toepassing; Mestverwerking Friesland wil CO2 uit haar mestverwerkings- en biogasinstallaties inzetten voor de productie van mierenzuur; Team FAST werkt samen met VDL Bus en Coach aan de ontwikkeling van een bus die rijdt op mierenzuur en bouwde eerder al een schaalmodel van een op mierenzuur rijdende auto.

Het Shared Innovation Program VoltaChem is een initiatief van de Topsector Chemie.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW