Consortium wil Nederlandse waterstofeconomie duw geven | Technisch Weekblad
Nieuws

Consortium wil Nederlandse waterstofeconomie duw geven

Verschillende knelpunten staan grootschalige investeringen in groene waterstof in de weg. Het Nederlandse consortium HyDelta wil deze drempels wegnemen, door innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn te ondersteunen. Begonnen wordt met een geïntegreerde aanpak van oplossingen voor het transport en gebruik van waterstof.

HyDelta is een initiatief van DNV GL, Gasunie, Kiwa, Netbeheer Nederland, New Energy Coalition, TKI Nieuw Gas en TNO. Zij constateerden dat innovatieve projecten niet of vertraagd van de grond komen door praktische obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. ‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas.

HyDelta loopt voorlopig tot januari 2022. Het programma is verdeeld in twaalf werkpakketten. Direct toepasbaar onderzoek staat hierin centraal. Zo wordt gekeken naar technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen.

De drempels kunnen zonder nader onderzoek niet worden weggenomen, waardoor er geen voortgang zal zijn in de investeringsprogramma’s en toepassing. Daarmee zijn onderzoekprogramma’s in het huidige stadium de sleutel tot voortgang van de waterstofeconomie, stelt HyDelta.