Nieuws

Contactlens Google meet bloedsuiker

Google maakte afgelopen week bekend dat het werkt aan een contactlens die continu de glucoseconcentratie in het traanvocht meet.

Het is een alternatief voor het bloedprikken en testen op een teststrip, wat diabetespatiënten momenteel meermalen per dag moeten doen.

De lens van Google bestaat in feite uit twee contactlenzen met daartussen een elektrochemische sensor en een led-lampje. Op deze cmos-sensor zit het enzym glucose-oxidase, dat bij de omzetting van glucose waterstofperoxide doet ontstaan, wat bij verdere oxidatie elektronen afstaat die door de sensor zijn te meten. De sensor is op deze manier in staat continu de glucosespiegel in het traanvocht te monitoren in een concentratiebereik van 0,05 tot 1 mM.

Het meten van de glucosespiegel in traanvocht is weliswaar een indirecte manier om de bloedsuikerspiegel te meten, maar geeft wel een betrouwbare indicatie (met ongeveer tien minuten vertraging). Bij een vooraf ingestelde onder- en bovengrens ziet de drager het led-lampje in de lens oplichten en moet hij/zij maatregelen nemen, zoals het spuiten van insuline.

Een prototype van de lens wordt nu getest, maar is nog lang niet klaar voor massaproductie. ‘Er moet nog een hoop werk gedaan worden’, zeggen Google-ontwikkelaars Brian Otis en Babak Parvis. ‘Al jaren proberen wetenschappers bloedsuiker betrouwbaar te meten in traanvocht, wat tot op heden niet is gelukt. Eiwitten in het traanvocht storen de meting nog te veel en de constructie moet nog degelijker worden voor een langere levensduur.’

Google heeft in het Nijmeegse bedrijf NovioSense overigens een concurrent. Christopher Wilson, directeur van Novio­Sense, zegt weliswaar later te zijn begonnen, maar claimt desgevraagd wel ‘verder te zijn met de techniek’.

De sensor van NovioSense is een 1 cm lang staafje dat de patiënt onder het onderste ooglid schuift. Aan de binnenkant van het holle staafje vindt dezelfde chemische reactie met glucose-oxidase plaats als in de elektrochemische sensor van Google. De chip van NovioSense stuurt de meetwaarden vervolgens draadloos door.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven