DAF bouwt nieuwe lakstraat | Technisch Weekblad
Nieuws

DAF bouwt nieuwe lakstraat

Joop Wenstedt | woensdag 16 september 2015
Milieu & Duurzaamheid, Werktuigbouw

  • Minder vluchtige oplosmiddelen
  • Minder energie nodig

DAF investeert in een nieuwe lakstraat voor vrachtwagencabines in haar Belgische cabinefabriek te Westerlo. De productiestart staat gepland voor de tweede helft van 2017. De maximale capaciteit bedraagt zo’n driehonderd cabines per dag. In de nieuwe faciliteit worden tal van moderne technieken toegepast.

Zo brengt DAF met een zeer fijne verneveling, het robotiseren van de spuitbeweging en het optimaliseren van het spuitpatroon een zeer gelijkmatige laklaag aan. De spuitrobots bewegen op slechts 20 cm van het oppervlak en kunnen de contouren zeer nauwkeurig volgen. Dat voorkomt ‘zakkers’ en schraal gespoten plekken.

Lakbesparing

Door de verbeterde technieken zijn bovendien minder verf en oplosmiddelen nodig. De uitstoot van vluchtige oplosmiddelen, uitgedrukt in gram volatile organic compounds (VOC) per vierkante meter cabineoppervlak, neemt met maar liefst 50 % af. ‘De totale lakbesparing wordt gerealiseerd in het gehele system; van verfmengkamer, laktoevoer, spuitapplicatie tot uiteindelijk het spoelen,’ aldus woordvoerder Rutger Kerstiens van DAF.

De lucht die van de spuitinstallatie komt, wordt eerst over een zogenaamd adsorptiewiel geleid. In dit wiel worden de oplosmiddelen vastgehouden door een zeoliet en daarna met een warme luchtstroom weer vrijgemaakt. Op deze manier stijgt de concentratie aan oplosmiddelen in die lucht en daarmee de brandbaarheid. Dit is noodzakelijk om het naverbrandingsproces (700 - 800 °C) zonder toevoeging van extra brandstof te laten werken.

Hergebruik warmte

De ontstane warmte gebruikt DAF om de procesbaden te verwarmen. Het totale energieverbruik in de lakstraat is aanzienlijk lager dan voorheen, ook al vanwege het optimaliseren van het droogproces. Zo worden primerlaag, underbody-coating en kitafdichtingen in één keer gedroogd en afgekoeld. Dit levert bovendien een forse tijdsbesparing op voor het totale productieproces.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!