Nieuws

Dan schaffen we aansprakelijkheid toch af

Gerald Schut |
Robotica & AI

In een boeiende nieuwe aflevering van de BNR-podcast De Technoloog over rechten voor robots is Rob van den Hoven van Genderen te gast. Volgens de directeur van het Center for Law & Internet (VU) is daar namelijk best wat voor te zeggen.

De aflevering begint amusant kabbelend en keuvelend met het opsommen van ieders favoriete SF-films, waarbij Ex Machina uit 2014 over de vraag wanneer je het doorkrijgt als kunstmatige intelligentie een eigen wil vormt, best genoemd had mogen worden. Van den Hoven van Genderen vertelt meeslepend over de fictieve rechtszaak rond de mishandelde sm-robot Sexy Sadie, die hij op verschillende plekken op de wereld heeft opgevoerd. In Japan begrijpen mensen de discussie veel beter, doordat ze ongehinderd door judeo-christelijke moraal over de zaak kunnen denken, vindt hij.

En passant suggereert hij nog een interessante oplossing voor de aansprakelijkheidsvraag bij ongelukken met autonome voertuigen: die is niet te beantwoorden, dus betaal de schade uit een gezamenlijk fonds van autofabrikanten. Als er louter autonome voertuigen op de weg zijn neemt het aantal ongelukken met meer dan 90% af. Daar wordt iedereen er beter van, maar om dat te realiseren moet de aansprakelijkheidsvraag wel worden opgelost. Een gezamenlijk door de fabrikanten te financieren fonds zou dus uitkomst kunnen bieden. Het luisteren waard!

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven