De allerkleinste kerstboom | Technisch Weekblad
Nieuws

De allerkleinste kerstboom

redactie | maandag 21 december 2020
Onderzoek & R&D, Ontwerp & Kunst

De kleinste kerstboom in Nederland (en waarschijnlijk zelfs in de hele wereld), is gemaakt door Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft. Bovenin het boompje prijkt een minuscule piek.

Waarschijnlijk is de grootste kerstboom ter wereld te vinden op de helling van de berg Ingino (Monte Ingino), net buiten het Italiaanse stadje Gubbio in Umbrië. Het is een 750 meter hoge constructie die bestaat uit meer dan 700 lichtjes die samen een kerstboom vormen. Hiervoor is 7,5 km aan elektrische bedrading nodig en 1.350 contactdozen.

Het kleinste kerstboompje is een nog grotere technische prestatie. Willems werkt tijdens haar afstuderen met een tunnelmicroscoop. Daarmee is het mogelijke om individuele atomen te detecteren én te verplaatsen. Zo kon ze atoom-voor-atoom piepkleine structuren maken. Voor haar afstudeeronderzoek kijkt ze naar de quantummechanische eigenschappen van dit soort structuurtjes.

Maar met de feestdagen in aantocht, besloot ze een kerstboom in elkaar te knutselen. Dat deed ze door uit een perfect kristalrooster 51 atomen te verwijderen, precies zodat het gat een kerstboomvorm heeft. Het resulterende boompje is 4 nanometer hoog (4 miljoenste van een millimeter). Dat is zonder het minuscule piek, geven de Delftse onderzoekers toe.

Maura Willems bij de tunnelmicroscoop

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!