Nieuws

De hal staat leeg, maar het dak werkt

Henk Tolsma |
Arbeidsmarkt & Onderwijs, Bouw & Civiele Techniek, Elektrotechniek & Micro-elektronica

De toekomst van de Floriadehal is beslissend voor het grootste fotovoltaïsche zonneceldak ter wereld.

De grote hal op het voormalige Floriadeterrein midden in de Haarlemmermeer staat er verloren bij. Sinds de grote tuinbouwtentoonstelling in 2002 is het gebouw met een oppervlak van bijna dertigduizend vierkante meter nauwelijks meer in gebruik. Zo nu en dan een tentoonstelling of een ander evenement, dat is het wel.


Het zonneceldak op het gebouw produceert echter al bijna vijf jaar onafgebroken stroom. De overkapping bestaat uit 19.380 panelen met samen 1,3 miljoen zonnecellen. Dat komt overeen met een geïnstalleerd vermogen van 2,3 MW, goed voor een gemiddelde jaarlijkse energie-opbrengst van 1,4 GWh. De gemeente Haarlemmermeer, eigenaar van het terrein en het gebouw, heeft een contract tot 2021 met dak-eigenaar Nuon voor exploitatie van het zonnestroomsysteem en de productie van stroom.

Dat er een zonnedak op het gebouw moest komen, kwam pas aan de orde toen de staalconstructie al was geplaatst. Siemens Nederland, de bouwer van het zonnedak, moest zich aanpassen aan de bestaande constructie. Bovendien had ook de architect een stem in de realisatie van het dak. Het dak is dan ook niet ideaal georiënteerd voor de productie van stroom: NO-ZW. De zonnepanelen staan in die NO-ZW-lijn, onder een hellingshoek van achttien graden. De ideale hoek in Nederland voor zoninvang is 36 graden zuid, maar dat was voor de architect niet acceptabel. Dat is niet de ideale noordzuid-lijn voor zoninvang, maar dit heeft nauwelijks een meetbaar effect, aldus drs. ing. Remko Knol, business manager solar projecten van Siemens.


De architect verordonneerde ook dat het dak half-transparant moest zijn. Siemens heeft dat opgelost door de 1,3 miljoen zonnecellen in het dak op iets grotere afstand van elkaar te plaatsen dan gebruikelijk, in een lichtdoorlatend glas/folie-laminaat. Om bij de gekozen dakvorm een gelijkmatige transparantie op de vloer te realiseren, zijn de panelen voor de helft op het zuidwesten geplaatst en voor de andere helft op het noordoosten. In dat laatste geval valt er alleen strijklicht over de panelen. Een andere oplossing – alle panelen op het zuidwesten – was gezien alle eisen niet mogelijk.

De stroomopbrengst van het dak is geoptimaliseerd door de panelen met de grootste vermogens – tot 124 W – op het zuidwesten te plaatsen en die met lagere vermogens – minimaal 116 W – op het noordoosten. Dat levert één procent meer energie dan wanneer de panelen lukraak waren aangebracht. Het dak realiseert tachtig procent van de opbrengst ten opzichte van de situatie met alle panelen op het zuidwesten.


De fotovoltaïsche zonnecelpanelen op het dak leveren per geïnstalleerde Watt een energie-opbrengst van 0,65 kWh. Dat lijkt aan de magere kant. Veel particuliere installaties leveren 0,8 tot in de kuststreken wel 0,96 kWh/W. Dat heeft in het verleden tot opmerkingen geleid dat de subsidie voor het Floriade-dak beter aan vele kleine installaties op daken van woningen had kunnen worden uitgegeven.


Maar deze installaties kennen hun eigen problemen. Volgens Remko Knol van Siemens zijn veel van de ongeveer 50.000 particuliere installaties niet meer in gebruik. Ze bestaan meestal uit vier panelen met geïntegreerde omvormer. Deze omvormers zijn vooral afkomstig van twee Nederlandse leveranciers die ze niet meer produceren. Veel omvormers zijn al na zo’n twee jaar gebruik kapot gegaan en kunnen niet eenvoudig worden vervangen.


De gemeente Haarlemmermeer is met enkele partijen in overleg om het complex een nieuwe bestemming te geven. De intentie is om het gebouw intact te laten.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven