De hypes van 2000 die het niet haalden | Technisch Weekblad
Nieuws

De hypes van 2000 die het niet haalden

Vijf jaar gelden, toen een nieuwe eeuw begon, was het techno-optimisme niet van de lucht. Gezeten op het staartje van de hoogconjunctuur was geen zee te hoog. Elk jaar blikt Technisch Weekblad een half decennium terug in de tijd om te zien wat er van de hypes is geworden.

Mannen met een missie, daar moeten we er meer van hebben in Nederland. En zeker als het technici met een missie betreft. Dan hebben we geen innovatieplatform nodig. Ook na zijn pensionering stroopt ing. A.P. van den Berg, oprichter van het gelijknamige sondeerbedrijf uit Heerenveen, nog steeds de mouwen op. Hij denkt na over het milieuprobleem in het overvolle Nederland, zo lezen we in 2000. De ingenieur ontwerpt een fraaie paddestoelflat. De eerste bouwlaag ligt vijf meter boven de grond. Vervolgens springen de verdiepingen per bouwlaag zes meter naar binnen: ‘zodat je een tuin op het dak van je benedenbuurman krijgt’, vertrouwt hij onze verslaggever toe. Acht lagen gaat het zo door. De steel van de paddestoel zit vol met liften en gemeenschappelijke voorzieningen voor de bewoners. Met zijn oplossing zou een dorp van duizend inwoners slechts 0,07 hectare beslaan. Dat is een fractie van de negen hectaren die we nu nodig hebben om duizend landgenoten onderdak te bieden. Maar een terugblik leert dat het ruimtegebrek niet dusdanig nijpend is dat de Vinexlocaties als paddestoelen uit de grond kwamen.

 

Revolutionair

De solid state walkman wordt hij begin 2000 genoemd. Philips en Sony brengen in de eerste maand van de nieuwe eeuw de eerste walkman zonder bewegende delen uit. Wat anno 2000 als behoorlijk revolutionair klinkt, is inmiddels volstrekt achterhaald. Althans het jasje, want wie nu in de etalages kijkt, ziet dat de walkman er nog is, maar solid state is hij allerminst geworden. De walkman is ingehaald door de MP3-geheugensticks, waarop achteloos honderden uren muziek gestald en afgespeeld kunnen worden. De walkman zelf is Minidisk geworden.

Voor het eerst in het nieuws komen in 2000 de plannen van Teamwork Technology om in het Marsdiep energie uit de getijdenbeweging te halen. Goed beschouwd is het bedrijf met zijn plannen sindsdien niet meer uit het nieuws geweest. Met name in Portugal is serieus getracht, jaar na jaar, het apparaat aan de praat te krijgen. In mei van dit jaar bleek hij het te doen.

De plannen om de getijdencentrale in het Marsdiep neer te leggen sneuvelen in politiek gekrakeel. Vandaar dat Teamwork Technology zijn bakens ver zet. De centrale moet nu in de nog te bouwen vergrote spuisluis in de Afsluitdijk komen. Naar verluidt neemt Rijkswaterstaat de plannen ‘in overweging’. Hoogtepunt voor Technisch Weekblad in 2000 is het Wereldwijde Waterforum in Den Haag waar wij onze kroonprins aan de tand mogen voelen over zijn kennis van watermanagement. ‘Wat zou het Forum in Den Haag kunnen bewerkstelligen dat eerdere fora niet is gelukt’, vraagt onze vakredacteur Henk Tolsma de prins. Hij antwoordt onder meer: ‘Voor mij is het al een succes als de mensen over veertig jaar zouden zeggen: de watersector is veranderd en dit proces is in Den Haag begonnen.’ We moeten dus volgens de prins nog 35 jaar geduld hebben om te bepalen of hier sprake was van een hype of niet. Een half decennium is wel ruim voldoende om te kunnen beoordelen of de Duitse vrachtzeppelin Cargolifter een blijvertje is. We lezen dat Joey, het testmodel op schaal (1:6), zes proefvluchten heeft volbracht. ‘Hij vliegt en is bestuurbaar.’ Daarmee lijken de voor naamste zorgen van Clemens Schie-

meyer, hoofd ontwikkeling bij Cargolifter, achter de rug. Het echte model moet 260 meter lang worden en 160 ton vracht kunnen optillen. Cargolifter is vijf jaar later failliet. Niet omdat de techniek niet deugt, maar omdat niemand er nog langer geld in wil steken. Dit jaar wordt in de imposante productiehal (260x210x107 meter) van de Cargolifter in het Duitse Brand-Spreewald het grootste overdekte tropisch paradijs ter wereld geopend. Daar blijkt in Duitsland meer belangstelling voor te bestaan.

 

Captain Cyborg

Een techno-optimist pur sang is in 2000 professor Kevin Warwick, in Engeland beter bekend als Captain Cyborg. Deze hoogleraar cybernetica van de Universiteit Reading kondigt dan aan dat hij de eerste Cyborg zal zijn, deels mens, deels computers. Hij wil een implantaat bij zichzelf laten inbouwen, waarmee zijn zenuwen pulsjes doorgeven waarmee op afstand deuren kunnen worden geopend. In 2002 heeft hij daadwerkelijk negen maanden met een implantaat rondgelopen. En inderdaad, deuren gaan voor hem open, zo berichten de Engelse media. Kritischer wordt de professor bejegend als hij chips bij kinderen wil inbouwen om ze te kunnen volgen.

De professor houdt nog steeds wel van een publiciteitsstuntje. Afgelopen zomer (2004) kondigt hij aan, niet toevallig gelijk met de première van de film I, robot, een chip in zijn hersens aan te willen brengen. Hij houdt zijn publiek echter nog even in spanning want, zo zegt hij: ‘omdat dit nogal gevaarlijk is, wil ik dit pas op mijn 60-ste laten doen.’ En dat is in 2014.

De professor lijkt door alle aandacht voor zijn eigen persoon eraan voorbij te gaan dat de laatste jaren grote stappen zijn gezet bij het implanteren van elektronica op de schedel, waardoor slechtzienden weer beperkt kunnen zien en slechthorenden weer wat kunnen horen.

 

Le Carré

Goed nieuws van vaderlandse bodem is in 2000 de komst van het vierkante blikje Le Carré van Corus. Vierkante blikjes laten zich efficiënter stapelen en verpakken, zo weet iedereen. Een innovatie derhalve. Er valt wel 20 procent ruimte te besparen. In het voorjaar krijgt het blikje van slechts 0,12 mm dik de Gouden Noot, een gerenommeerde prijs in de verpakkingsindustrie.

Helaas moet Corus ook toegeven dat er nog geen machines zijn die het blikje goed dichtmaken. En daarmee is de vondst weliswaar goed te stapelen, maar in zijn primaire functie nogal onbruikbaar. Ir. J. Dunnebier, verantwoordelijk voor de afdeling Packaging Plus bij Corus, rekent erop zijn blikje in 2001 op de markt te brengen. Sindsdien is er niets meer van vernomen.

 

Korreltje zout

Als de overheid zich met nieuwe technologie gaat bemoeien, moeten we dit doorgaans met een korreltje zout nemen. Politici hebben in sommige gevallen wel een goede neus voor nieuwe technologie, maar niet voor de politieke haalbaarheid van hun toepassing.

Met de beste bedoelingen kondigt minister Rogier van Boxtel in het hol van de leeuw, het Zevende Nationale Chipcard Congres eind 2000, aan dat het nieuwe paspoort een chip met informatie over vingerafdrukken en irispatroon bevat.

Iedereen is er klaar voor, zo zegt ook ‘huisdrukker’ Joh. Enschede. Het nieuwe paspoort komt er, met een magneetstripje, dat wel, omdat de Amerikanen dat eisen. Maar zonder chip.

Dit najaar wordt aangekondigd dat het nieuwe paspoort nu echt biometrische informatie zal bevatten. We zullen het zien.