‘De IoT-toepassingen voor smart cities zijn eindeloos’ | Technisch Weekblad
Nieuws

Visie 2021 project van Geonius en Remoticom


‘De IoT-toepassingen voor smart cities zijn eindeloos’

Geonius heeft samen met de Tilburgse IoT-ontwikkelaar Remoticom sensoren ontwikkeld die gegevens via het “Internet of Things” (IoT) doorsluizen naar een database in de cloud. Zo kun je bijvoorbeeld de grondwaterstand in peilbuizen van gemeenten en waterschappen checken, zonder dat je er één voor één langs hoeft te rijden.

Samen met het Tilburgse Remoticom ontwikkelde Geonius een peilbuissensor die gegevens over een beveiligd 4G netwerk verstuurt. 'Het meten van grondwaterpeil door peilbuissensoren continu te laten meten en het signaal via het cellulaire 4G netwerk te verzenden, leek ons een mooie testcase voor deze technologie', aldus Mark Rurup, directeur van Geonius. Een peilbuissensor is een drukmeter die onderin een peilbuis de waterdruk meet. Aan de hand daarvan wordt, na compensatie voor de luchtdruk, het grondwaterpeil bepaald.

Volgens Joost van der Velden, ceo bij Remoticom moet je deze ontwikkeling breder zien. Hij ontwikkelde met zijn firma een sensorhotel dat over NB-IoT (narrowband IoT) veilig data verstuurt. 'Dat gebeurt vanuit een stukje hardware dat gegevens van meerdere en verschillende sensoren verzamelt en waar bovendien afhankelijk van de toepassing al een eerste analyse op losgelaten wordt.'

Wel is het zo dat hier volgens Van der Velden sprake is van een mooi voorbeeld. 'Wij zorgen ervoor dat de data verstuurd wordt en op de juiste plek komt. Geonius' specialisme is het analyseren en interpreteren van de data.' Ook zorgt Geonius voor een platform waarmee klanten de gegevens in hun eigen systemen kunnen laten inlopen. In het geval van grondwaterstanden liggen waterschappen en bouwbedrijven voor de hand.

Op lange termijn ziet Van der Velden meer toepassingen als het gaat om smart cities. Je kunt trillingen meten nabij een bouwplaats, met afstandsmeters kun je op warme dagen monitoren of een brug vast komt te zitten, geluidssensoren kunnen overlast registreren; de toepassingen zijn eindeloos. 'Veel ontwikkelaars zitten vol met toekomstbeelden over smart cities, IoT. Maar om het in gang te zetten moet je er als gemeente, waterschap of projectontwikkelaar wel mee aan de slag bij nieuwe projecten. Je moet beginnen te meten, gegevens via slimme hardware over beveiligde  netwerken verzenden en een platform bouwen om gegevens te ontsluiten. Die hele keten komt hier mooi samen.'

'Op korte termijn wil Geonius dit ook inzetten met sensoren voor trillingen, voor bijvoorbeeld woningen die in de buurt staan van bouwprojecten, zodat je kan bijhouden wat de trillingen doen met je huis', aldus Rurup. 'Daarna volgen sensoren voor andere toepassingen.' Momenteel heeft Geonius peilbuispilots lopen voor diverse opdrachtgevers, zoals WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) en Waterschap Limburg en wordt het systeem ook ingezet op het project Maaslijn-Zuid voor opdrachtgever ProRail. De resultaten van de pilots worden begin 2021 verwacht, waarna Geonius en Remoticom het systeem om grondwaterpeil te meten breder op de markt willen brengen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!