Nieuws

De vorige energietransitie zorgde ook voor weerstand

'Aardgas is schoon en spaart de atmosfeer' zegt een polygoonstem in een promofilmpje. Met de ingrijpende energietransitie, die voor de deur staat is het interessant om eens achterom te kijken naar de vorige keer dat Nederland massaal overstapte op een nieuwe energiebron. Vanaf 1964 stapte ons land binnen tien jaar volledig over van stadsgas en kolengestookte haarden op aardgas.

De verwachting was destijds dat de volledige gasbel er voor de eeuwwisseling doorheen gejaagd moest zijn, omdat daarna de energiebehoefte vooral door goedkope kernenergie zou worden ingevuld, vertelt geschiedenisprogramma Andere Tijden (VPRO/NTR). De fabrieken waar kolen bij 1000 graden vergast werden waren nimmer pauzerende inferno's, zien we. We zien nostalgie opwekkende reclamefilmpjes voor gas, dat onder drie maal zo hoge druk door de leidingen werd geperst als stadsgas, wat het risico op lekkages vergrootte.

Net als nu zijn mensen bang voor stijgende kosten en klagen ze dat hun nooit iets is gevraagd. Er waren leningen voor mensen die een nieuw fornuis nodig hadden. En net als nu hadden mensen toen nieuwe pannen nodig. De op 27 februari uitgezonden documentaire is hier terug te kijken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven