Nieuws
Solar Boat Team

Delft wordt tweede bij zonnebootrace

Het Solar Boat Team van de TU Delft is tweede geworden bij de Solar Sport One, het wereldkampioenschap zonnebootraces.

Op 14 juli voeren de deelnemers de laatste van in totaal vijf races in Monaco; de andere races vonden plaats in en tussen Groningen en Leeuwarden. De eerste plaats ging naar Clafis Victron Energy, het bedrijf deed dit jaar voor de vierde keer mee met hun geoptimaliseerde boot. ‘Hun kracht zit hem in betrouwbaarheid, zij kunnen altijd goed varen. Wij bouwen daarentegen een nieuwe boot om innovaties te stimuleren en techniek tot het uiterste te pushen’, aldus Paul Schellekens, exposure manager van het TU Delft Solar Boat Team.

De Delftse zonneboot, die net als alle andere boten volledig op zonne-energie voer, behaalde een snelheid van meer dan 30 km/h op dezelfde hoeveelheid energie als een waterkoker.

De verschillende races bestonden uit meerdere onderdelen: sprint (zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen), topsnelheid (de hoogste snelheid over een bepaalde afstand), slalom (het meest wendbaar bij de hoogste snelheid), tijdrit (een bepaalde afstand binnen een bepaalde tijd afleggen) en uithoudingsvermogen (binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes varen). Op elk onderdeel werden punten gegeven, die opgeteld de eindstand van een race gaven.

Fietsen op het water

De Delftse zonneboot maakt onder meer gebruik van draagvleugels onder de romp en komt bij snelheden vanaf 20 km/h volledig uit het water, wat de weerstand drastisch verlaagt. De 115 kg wegende boot heeft op dat moment twee steunpunten en wordt vergelijkbaar met een fiets bestuurd. Dat betekent dat de piloot de boot ook net als een fiets in evenwicht moet houden door tegen de valrichting in te sturen.

Ook Solar Boat TWENTE van de Universiteit Twente deed mee, maar wist geen podiumplaats te bemachtigen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven