Nieuws

Delftse dierentuin voor robots

Tussen de opengewerkte satellieten en vliegtuigpanelen staat in de vliegtuighal van de TU Delft sinds vorige week woensdag een nieuw lab: CyberZoo, ofwel een dierentuin waarin diverse soorten robots met elkaar moeten leren samenwerken.

Het lab is in feite een kooi van 10 bij 10 m, afgeschermd met een net om de vliegende robots binnen te houden. Op de vloer liggen zand en diverse obstakels. Aan de randen staan palmen in potten die het lab zowaar een huiselijk tintje geven. Maar het belangrijkst zijn de twaalf camera’s, die onderzoekers in staat stellen het gedrag van de robots in detail te bestuderen.

‘De huidige generatie robots is zwaar, voorgeprogrammeerd en niet bewust van zijn omgeving’, vertelde prof.dr. Robert Babuska, directeur van het Delftse robotica-instituut, tijdens de opening. ‘De nieuwe generatie is kleiner, adaptief en in staat samen te werken met mensen en andere robots. Ze passen zich aan hun omgeving aan.’

Hoezeer dat laatste nog in de kinderschoenen staat, bleek bij de demonstraties. Toeschouwers werd dringend verzocht de wifi van hun mobiele telefoon uit te zetten, omdat de robots anders in de war zouden kunnen raken. Tijdens de demo’s viel onder andere te zien hoe een flapperend robotje het terrein vanuit de lucht afzocht naar een rode bal en de locatie daarvan doorgaf aan een kruipende robot, die het object vervolgens ophaalde.

De flapper (Delfly) en kruiper (Zebro) vormen de pronkstukken van de CyberZoo. De afgelopen jaren kwamen beide al regelmatig in het nieuws als autonome robots. De Delfly is een lichtgewicht vliegende robot met camera en andere sensoren aan boord, die zelf obstakels kan vermijden. De Zebro is een krachtige robot met C-vormige poten, die in staat is forse obstakels te nemen. Hij kan bijvoorbeeld moeiteloos een stoep opklimmen die even hoog is als hijzelf.

De bedoeling is nu de robots te leren samenwerken, aldus Babuska: ‘Daarbij is het belangrijk dat het om verschillende types robots gaat. Belangrijk is ook dat we allerlei soorten terrein kunnen emuleren in deze omgeving, zodat we de mogelijkheden voor diverse toepassingen kunnen verkennen. Denk aan marsrobots, maar ook aan toepassingen voor inspectie, reddingsoperaties en zelfs amusement.’

De uitdaging bij het maken van robots die in zwermen moeten samenwerken, is dat de individuele robots zo simpel en goedkoop mogelijk moeten zijn, terwijl het groepsgedrag complex is, zoals bij scholen vissen en kolonies mieren. Robots in een zwerm zijn bovendien nauwelijks meer door mensen aan te sturen, hetgeen hoge eisen stelt aan de reflexen van de robot. Op land zijn wereldwijd al vele projecten met autonome robots gaande (denk aan de teams die elkaar bij robotvoetbalkampioenschappen bestrijden), maar in de lucht is het nog pionieren. Als het daar mis gaat, is de potentiële schade aan robot en omgeving groter.

De TU Delft rondde vorig jaar met een aantal partners een project af, Fire­swarm genaamd, dat tot doel had een zwerm van tien vliegtuigjes boven de Noord-Hollandse duinen te laten zoeken naar brandhaarden. De technische resultaten waren veelbelovend, maar van daadwerkelijke proeven ter plekke kwam het niet, vanwege protesten door omwonenden die voor hun veiligheid en privacy vreesden. De Nederlandse wetgeving vereist bovendien dat ieder vliegtuig een piloot heeft.

Dit soort praktische problemen spelen niet in de CyberZoo, maar het probleem was wel duidelijk zichtbaar tijdens de demonstraties, toen de flappende robots soms ternauwernood bewegende menselijke obstakels ontweken. De hardware doet het allemaal wel, maar de kunstmatige-intelligentiesoftware moet nog vele stappen zetten.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende Delftse projecten op het gebied van zwermrobots zal overigens niet in het Lab getest kunnen worden. Het gaat om twee nanosatellieten die de universiteit in 2015 in een baan om de aarde wil hebben, als onderdeel van een internationaal netwerk van vijftig dergelijke satellieten. Het tweetal moet gaan formatievliegen in de ruimte. Van wifi zullen ze daar in elk geval geen last hebben.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven