Derde Interceptor in bedrijf | Technisch Weekblad
Nieuws

Derde Interceptor in bedrijf

Ondanks de coronacrisis gaat The Ocean Cleanup gestaag verder met ‘Interceptors’ om afvalplastic uit rivieren te halen. De non-profitorganisatie van Boyan Slat heeft zijn derde shuttle geplaatst in de Dominicaanse Republiek. Vietnam, Thailand en de VS zijn de volgende locaties.

The Interceptor is een catamaran van 24 x 8 x 5 m. Samen met machinefabriek TME in Zwolle heeft The Ocean Cleanup deze shuttle gebouwd om afvalplastic te verwijderen uit de duizend meest vervuilde rivieren ter wereld. Dit om te voorkomen dat tasjes, flesjes en verpakkingen verdwijnen in de oceanen. In 2025 moeten er in duizend rivieren Interceptors of vergelijkbare systemen aan het werk zijn.

Sinds oktober 2019 zijn er twee Interceptors actief in de Klang-rivier bij Kuala Lumpur in Maleisië en in de Cengkareng Drain bij Jakarta (Indonesië). ‘We zijn tevreden over de tot nu toe behaalde resultaten,’ zegt Eline Spek, programmamanager rivieren. ‘Wel is de shuttle in Maleisië enige tijd uit productie geweest vanwege een mechanisch probleem.’

De Interceptor zit met ankers vast aan de rivierbodem. Door de stroming duwt een drijvende leiding het plastic afval naar de voorzijde van het ponton waar de transportband is. Een Interceptor kan dagelijks maximaal 100.000 kg uit de rivier halen.

Vanwege de coronacrisis is de installatie in Vietnam (Mekongdelta) uitgesteld. ‘Deze Interceptor willen we dit jaar alsnog plaatsen.’ De catamaran in de Dominicaanse Republiek bevindt zich in de hoofdstad Santo Domingo in de rivier Ozama die uitmondt in de Caribische Zee.

De huidige shuttles kosten € 700.000 per stuk. 'Inmiddels werken we aan de tweede, goedkopere generatie die vanaf 2021 in bedrijf moet komen Geen revolutionair nieuw ontwerp maar met enkele verbeteringen ten opzichte van de huidige generatie,’ besluit Spek.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!