Deugdzaam in Dubai | Technisch Weekblad
Nieuws

Deugdzaam in Dubai

Het studententeam VIRTUe (TU/e en Fontys Hogeschool) is zesde geworden in de internationale wedstrijd Solar Decathlon Middle East, dankzij de bouw van hun duurzame huis in Dubai.

Het duurzame huis, genaamd LINQ, kent allerlei technische snufjes. Uiteraard zijn er de zonnepanelen, die 15 graden zijn gekanteld voor een maximale efficiëntie. Ook hebben de bewoners van het complex toegang tot een slim systeem dat niet alleen het energie- en waterverbruik bijhoudt, maar ook tips geeft om dit verder te beperken. De eerdergenoemde zonnepanelen creëren ook schaduw, wat een belangrijke bijdrage levert aan de passieve koeling van LINQ. Ook opvallend is dat het duurzame huis op gelijkstroom loopt. Aangezien de energie van LINQ afkomstig is van zonnepanelen, is dit energie-efficiënter: volgens VIRTUe bespaart dit bijna 20 % aan energie.

Het huis zelf is volledig opgebouwd uit duurzame materialen, aldus het studententeam. Zo bestaat de gevel uit panelen gemaakt van biocomposieten en is er zogenoemd biofoam gebruikt voor de muurisolatie. Het bankje in het atrium is uit een 3D-betonprinter gerold. Ook groen speelt een grote rol in het ontwerp: de muren in het atrium zijn bedekt met planten. Niet alleen ter decoratie voor de bewoners, maar ook voor de productie van voedsel. Oorspronkelijk deden er 47 teams mee aan de internationale wedstrijd; daarvan bleven er na de voorrondes vijftien over. VIRTUe is het enige Nederlandse team dat meedoet. Bij het ter perse gaan van dit nummer was het winnende team, dat € 2,3 miljoen wint, nog niet bekend.