Nieuws

Deugdzaam in Dubai

Het studententeam VIRTUe (TU/e en Fontys Hogeschool) is zesde geworden in de internationale wedstrijd Solar Decathlon Middle East, dankzij de bouw van hun duurzame huis in Dubai.

Het duurzame huis, genaamd LINQ, kent allerlei technische snufjes. Uiteraard zijn er de zonnepanelen, die 15 graden zijn gekanteld voor een maximale efficiëntie. Ook hebben de bewoners van het complex toegang tot een slim systeem dat niet alleen het energie- en waterverbruik bijhoudt, maar ook tips geeft om dit verder te beperken. De eerdergenoemde zonnepanelen creëren ook schaduw, wat een belangrijke bijdrage levert aan de passieve koeling van LINQ. Ook opvallend is dat het duurzame huis op gelijkstroom loopt. Aangezien de energie van LINQ afkomstig is van zonnepanelen, is dit energie-efficiënter: volgens VIRTUe bespaart dit bijna 20 % aan energie.

Het huis zelf is volledig opgebouwd uit duurzame materialen, aldus het studententeam. Zo bestaat de gevel uit panelen gemaakt van biocomposieten en is er zogenoemd biofoam gebruikt voor de muurisolatie. Het bankje in het atrium is uit een 3D-betonprinter gerold. Ook groen speelt een grote rol in het ontwerp: de muren in het atrium zijn bedekt met planten. Niet alleen ter decoratie voor de bewoners, maar ook voor de productie van voedsel. Oorspronkelijk deden er 47 teams mee aan de internationale wedstrijd; daarvan bleven er na de voorrondes vijftien over. VIRTUe is het enige Nederlandse team dat meedoet. Bij het ter perse gaan van dit nummer was het winnende team, dat € 2,3 miljoen wint, nog niet bekend.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven