Nieuws

DHV actief bij wederopbouw Nias

Thomas van de Sandt |

DHV is in Indonesië betrokken bij een groot wederopbouwproject. Het Nederlandse bureau kreeg de opdracht voor het herstel van de verwoeste infrastructuur op het eiland Nias.

Nias, een eiland voor de kust van Sumatra, is in korte tijd twee keer getroffen door een omvangrijke natuurramp. Op tweede kerstdag 2004 overspoelde de tsunami het kustgebied en drie maanden later was het hele eiland aan de beurt met een aardbeving van 8,7 op de schaal van Richter. Het eiland is zeer kwetsbaar, want het ligt precies tussen de Sunda- en de Sumatra-breuklijn.

‘De beschadigingen door de tsunami waren redelijk gering, omdat het eiland snel oploopt vanuit het water. Bij de aardbeving sneuvelde echter het grootste gedeelte van de infrastructuur op het eiland en werd ook de hoofdstad compleet verwoest’, vertelt project directeur René Vaandrager van DHV.

Na een tijdelijk herstel in de afgelopen jaren gunt BRR (het agentschap belast met de wederopbouw van Nias en het eveneens zwaar getroffen Aceh) nu een grote opdracht aan DHV. Het Nederlandse bureau is verantwoordelijk voor de coördinatie van de definitieve wederopbouw van de infrastructuur op Nias.

DHV ontvangt hiervoor vijf miljoen dollar. Met de werkzaamheden zelf is maar liefst honderd miljoen dollar gemoeid. Het project is een gift aan Indonesië uit het Multi Donor Fund for Aceh and Nias van de Wereldbank. Nederland levert na de Europese Unie de grootste bijdrage aan dit fonds.
Vaandrager hoopt vooral dat de wereld voldoende geduld heeft voor de wederopbouw. ‘Voor de tsunami had Nias al een achterstand. Het opzetten van goed lopende institutionele instellingen vergt nogal wat tijd.’

Het is overigens niet voor het eerst dat een Nederlands ingenieursbureau sinds de tsunami een opdracht verwerft op Aceh en Nias. DHV en ook Witteveen + Bos zijn al bij meerdere projecten betrokken, waaronder het project voor een gedegen kustbescherming en een waarschuwingssysteem in het gebied.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven