DNA-naaimachine | Technisch Weekblad
Nieuws

DNA-naaimachine

Japanse wetenschappers hebben een ‘micronaaimachine’ ontwikkeld die DNA-kluwen netjes kan ontknopen.

DNA rolt zich normaal in een kluwen, waardoor het selecteren van DNA-fragmenten om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten erg moeilijk is. Onderzoekers van de University of Tokyo en van de Kyoto University hebben echter een techniek ontwikkeld waarmee ze deze DNA-kluwen gemakkelijk kunnen ontwarren.

Het onderzoeksteam gebruik laserstralen als optische pincet. Hiermee besturen zij een Z-vormige microhaak om een enkele DNA-streng vast te grijpen. Weerhaakjes aan de microhaak voorkomen dat de DNA-streng los kan schieten. Met de laserstralen kunnen de wetenschappers de microhaak met daaraan de DNA-streng verplaatsen.

Maar dit levert slechts een losse DNA-‘draad’ op die nogal onhandelbaar kan zijn. Daarom hebben de wetenschappers ook een soort van spoel ontwikkeld waar zij de DNA-streng omheen kunnen winden. Deze microspoelen worden ook met de laserstralen verplaatst.

Volgens onderzoeker Kyohei Terao van de Kyoto University is de techniek zeer geschikt voor genlocatie, omdat het DNA nu ontward is, waardoor afzonderlijke delen van het DNA makkelijker bestudeerd kunnen worden. Normaal gesproken is genlocatie een tijdrovend proces. De nieuwe techniek kan hulp bieden bij onderzoek naar genetische aandoeningen zoals het syndroom van Down.


Bron: AlphaGalileo

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!