Dochter Tebodin bouwt harsfabrieken | Technisch Weekblad
Nieuws

Dochter Tebodin bouwt harsfabrieken

Bart Stam | vrijdag 13 mei 2005
Chemie & Materiaalkunde

Via dochteronderneming Sinbat Engineering is Tebodin betrokken bij de bouw van twee chemische fa brieken in Noord-Tsjechië. De installatie voor synthetische harsen gebeurt via een nieuw productieproces zonder oplosmiddelen.

Praag – Een van de grootste chemiebedrijven van Tsjechië is Spolchemie, dat in 1856 in Wenen als ‘Austrian Association for Chemical and Metallurgical Production’ werd opgericht. Sindsdien is het concern uitgegroeid tot een belangrijk chemiebedrijf dat veel geld besteedt aan research and development. De vier hoofdactiviteiten zijn anorganische chemie, harsen, organische verven, pigmenten en halffabrikaten.

Het Tsjechische chemiebedrijf heeft de afgelopen twee jaar grote fabrieken gebouwd om zijn positie in Europa te verbreden. In beide projecten heeft Sindat Engineering een belangrijke rol gespeeld. Sindat is een Tsjechisch ingenieursbureau dat voor 51 procent in handen van het Nederlandse Tebodin. Het ingenieursbureau is gevestigd in de steden Praag en Padurbice en is gespecialiseerd in procesengineering voor met name chemische bedrijven en de farmaceutische industrie. Daarbij gaat het zowel om ontwerp als de engineering en het projectmanagement.

Voor de bouw van een nieuwe fabriek voor verzadigde polyesterharsen en alkydharsen (65.000 tot per jaar) heeft Sindat het gehele traject verzorgd. Dat betekende de haalbaarheidsstudies, het opstellen van de bestekken en tenderdocumenten, de selectie van de hoofdaannemer, de supervisie tijdens de bouw, het proefdraaien van de installaties en de overdracht aan de eigenaar. Deze fabriek staat op het bestaande industriële complex van Spolchemie in Usti Nad Labem in Noord-Tsjechië, zo’n zeventig kilometer ten zuiden van Dresden. Deze fa briek was nodig omdat een eerdere fabriek van Spolchemie in november 2002 door brand werd verwoest. Ook de tweede fabriek voor vloeibare epoxyharsen staat in Usti Nad La bem. Deze installatie levert high-tech epoxyharsen die vooral in poedercoatings worden toegepast. Deze fa briek is gebaseerd op de nieuwe productietechnolo gie Epispol, ontwikkel door een joint-venture van Spolchemie en het Japanse Dainippon Ink and Chemicals. Omdat er in dit productieproces niet langer met oplosmiddelen hoeft te worden gewerkt, kunnen schadelijke emissies tijdens het productieproces beperkt blijven.

Volgens Sidat Engineering is de nieuwe fabriek zeer veilig vanwege zijn open structuur, waardoor de brandweer snel ter plaatste kan zijn bij een eventuele brand.

Beide fabrieken hebben in totaal ruim dertig miljoen euro gekost.