Dow hergebruikt afvalwater als proceswater | Technisch Weekblad
Nieuws

Dow hergebruikt afvalwater als proceswater

Thomas van de Sandt | donderdag 8 februari 2007
Chemie & Materiaalkunde, Milieu & Duurzaamheid

Vanaf 14 februari gebruikt het chemieconcern Dow Benelux het effluent van de rwzi Terneuzen als proceswater. Waterbedrijf Evides en Waterschap Zeeuws-Vlaanderen wonnen met het project de Zeeuwse Milieuprijs.

Het is een primeur in Nederland dat een fabriek op grote schaal gezuiverd rioolwater hergebruikt. Traditioneel loost een rioolwaterzuivering (rwzi) haar effluent op het oppervlaktewater.

Dow gebruikt 300 m3/h effluent van de rwzi Terneuzen als ketelvoedingswater. Evides, producent en leverancier van industriewater op het fabriekscomplex, haalde dat water hiervoor uit de Westerschelde en ontziltte het met membranen. ‘Die membraanmodules zijn nu aangepast voor de behandeling van het rwzi-effluent. De hogedrukpompen die nodig waren voor ontzilting zijn vervangen door pompen met een lager vermogen. Dat levert een energiereductie van 75 procent op’, zegt Piet de Boks, projectleider bij Evides.

Om het dag- en nachtritme van de aanvoer van rioolwater op te vangen heeft Evides op het terrein van de productielocatie Braakman een buffertank van 1500 m3 geplaatst. Het water wordt aldaar met chemicaliën behandeld, voordat het in de membraanmodule van de DECO-installatie terecht komt.

De overstap op rwzi-effluent is een gevolg van de verbeterde kwaliteit van het gezuiverde rioolwater vanwege een aangescherpte wetgeving. De constante levering van proceswater van hoge kwaliteit is voor het chemische complex van groot belang. Om de kwaliteit te waarborgen, meet Evides online de troebelheid en geleidbaarheid van het rwzi-effluent. ‘Als het water te troebel wordt, willen we de membranen niet teveel belasten en verkleinen we de inname of zetten deze stop. We kunnen dan met Belgisch polderwater voorzien in de behoefte voor industriewater’, weidt De Boks uit. De overstap op dit ‘plan B’ zal met enige regelmaat voorkomen, denkt de projectleider.

Evides onderzoekt nog de mogelijkheden om ook elders in Nederland rwzi-effluent op grote schaal in de industrie te gebruiken. ‘Overal waar zoet water schaars is en de behoefte aan hoogwaardig industriewater bestaat, liggen mogelijkheden’, aldus De Boks.

Met het project in Terneuzen viel Evides in ieder geval al in de prijzen. Samen met het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen verdiende het waterbedrijf eind januari één van de twee eerste plaatsen bij de Zeeuwse Milieuprijs 2005/2006. De andere winnaar was de Zeeuwse Milieu Federatie met een proef voor het kweken van kokkels op land.