Drie nieuwe Nationale Iconen | Technisch Weekblad
Nieuws

Drie nieuwe Nationale Iconen

Voor de derde keer heeft de overheid baanbrekende innovaties aangewezen die volgens het kabinet de potentie hebben de toekomst te veranderen. Techbedrijven Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn benoemd tot Nationale Iconen.

Inreda Diabetic ontwikkelde een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes. In de alvleesklier bevinden zich normaliter de eilandjes van Langerhans. Deze cellen maken het hormoon insuline aan, dat onder meer de glucosestofwisseling regelt. Bij diabetespatiënten met diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan, wat de glucosestofwisseling ontregelt. De kunstalvleesklier van Inreda Diabetic neemt de glucoseregulatie van de alvleesklier over.

Het apparaat werkt volautomatisch, zodat een patiënt ook zelf geen bloedwaardemetingen hoeft te verrichten, of eraan moet denken zelf te spuiten. Robin Koops is oprichter van het bedrijf. Hij is zelf diabetespatiënt en testte het apparaat de afgelopen maanden op zichzelf, volgens eigen zeggen met succes. Een recente test van de kunstalvleesklier toonde aan dat deze 99,2 % van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden aanhield.

Ioniqa Technologies kan met zijn zelf ontwikkelde technologie 25 % van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. De spin-off van de TU/e recyclet PET-afval om herbruikbare plastic verpakkingen te maken. Hiertoe werkt Ioniqa momenteel al samen met Indorama, Coca-Cola en Unilever.

Het productieproces verloopt ook nog eens energiezuinig: de CO2-voetafdruk is 75 % lager dan die van de productie van PET uit olie. Volgens Ioniqa is de technologie ook uit te breiden naar textielrecycling.

Kort internet op tenminste één moment van de dag. Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar dat is in de basis exact wat Hiber aanbiedt met Hiberband. Het bedrijf lanceerde in 2018 twee eigen satellieten om werelddekking te geven. Wifi-, bluetooth- en gsm-netwerken hebben een gezamenlijke werelddekking van circa 10 %; Hiberband bereikt minimaal eenmaal per dag ook de rest van de wereld. Niet bepaald voldoende voor een Netflix-abonnement op elke afgelegen locatie, maar wel zeer praktisch voor het uitlezen van bijvoorbeeld grondwatersensoren op dergelijke locaties. Er zijn dan ook veel potentiële toepassingen voor de technologie, onder meer in de landbouw. Zo heeft Hiber een klant die leverancier van zaden is en bij zijn product een IoT-app levert. Daarmee kunnen boeren in Afrika hun oogst met 200 % vergroten, aldus Hiber. Het bedrijf werkt momenteel met de ESA en diverse ruimtevaartinstituten samen om hun producten verder te ontwikkelen.

Staatssecretaris Mona Keijzer zei over deze Nationale Iconen bij de bekendmaking: ‘Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij steunen.’