Drijvende woning op palen | Technisch Weekblad
Nieuws

Drijvende woning op palen

Mark Plekker | donderdag 29 januari 2004
Vervoer & Logistiek

Haarlem  –  In  recreatiegebied de Gouden Ham bij Megen  en  Maasbommel worden op dit moment 39 ‘floating villa’s’ gebouwd.

Dit gebied ligt in een oude voor het scheepvaart verkeer gesloten bocht van de Maas. Bij hoog water komen deze recreatiewoningen los van hun betonnen fundament. Bij laag water zakken de woningen terug op de betonnen basis. Bij extreem laag water blijven de woningen zodoende op hun plek liggen.

Elders in het gebied zijn nog eens veertien permanent drijvende recreatiewoningen in aanbouw. Deze woningen  hebben  eveneens een betonnen fundament, maar dit wordt alleen gebruikt bij extreem laag water.

Het project, dat Gouden Kust heet, wordt begeleid door ingenieursbureau Boiten  uit  Amersfoort.  Een medewerker van het bureau geeft aan dat drijvende recreatiewoningen niet nieuw zijn, maar dat deze oplossing met ‘gefundeerde’ woonboten wel uniek is in Nederland.

Sinds de overstromingen van 1993 en 1995 is er veel aan dijkverzwaring bij de Maas gedaan. Buitendijksbouwen is hier taboe. Door de vorm die nu is gekozen, mag wel buitendijks worden gebouwd. De recreatiewoningen hebben een betonen onderbak en worden vervolgens in houtskeletbouw opgetrokken.

 

www.goudenkust.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW