Nieuws

Drijvende woning op palen

Mark Plekker |
Vervoer & Logistiek

Haarlem  –  In  recreatiegebied de Gouden Ham bij Megen  en  Maasbommel worden op dit moment 39 ‘floating villa’s’ gebouwd.

Dit gebied ligt in een oude voor het scheepvaart verkeer gesloten bocht van de Maas. Bij hoog water komen deze recreatiewoningen los van hun betonnen fundament. Bij laag water zakken de woningen terug op de betonnen basis. Bij extreem laag water blijven de woningen zodoende op hun plek liggen.

Elders in het gebied zijn nog eens veertien permanent drijvende recreatiewoningen in aanbouw. Deze woningen  hebben  eveneens een betonnen fundament, maar dit wordt alleen gebruikt bij extreem laag water.

Het project, dat Gouden Kust heet, wordt begeleid door ingenieursbureau Boiten  uit  Amersfoort.  Een medewerker van het bureau geeft aan dat drijvende recreatiewoningen niet nieuw zijn, maar dat deze oplossing met ‘gefundeerde’ woonboten wel uniek is in Nederland.

Sinds de overstromingen van 1993 en 1995 is er veel aan dijkverzwaring bij de Maas gedaan. Buitendijksbouwen is hier taboe. Door de vorm die nu is gekozen, mag wel buitendijks worden gebouwd. De recreatiewoningen hebben een betonen onderbak en worden vervolgens in houtskeletbouw opgetrokken.

 

www.goudenkust.nl

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven