Nieuws

Drinkwater voor Sint-Maarten

Dankzij een door Nederlandse watertechnologen in allerijl gebouwde reverse osmose-installatie beschikken de inwoners van Sint-Maarten sinds kort over schoon drinkwater.

Eind september arriveerden de onderdelen van de installatie; op 3 oktober opende minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) de installatie.

De ro-installatie perst zeewater met een druk van 50 bar door een fijnmazig membraan. Zout en vrijwel alle geur- en smaakstoffen worden uit het water verwijderd. ‘We voegen daarom mineralen als kalk toe om het water meer smaak te geven’, zegt Peter Bulsing van uitvoerend bedrijf Dutch Water Partners (DWP). Via drinkwaterbedrijf Vitens en het ministerie van I&M werd Bulsing ingeschakeld bij de noodhulp. Orkaan Irma verwoestte op 7 september veel huizen en grote delen van de infrastructuur op het Caraïbische eiland. ‘De drie ontziltingsinstallaties functioneerden nog wel, maar Irma vernielde acht distributietanks en delen van het leidingsstelsel’, zegt Bulsing. ‘Doordat veel huizen zijn vernield, zijn alle waterleidingen leeggelopen.

’De ontziltingsinstallatie van DWP is mobiel en levert 75.000 l water per dag; voldoende drinkwater voor de 40.000 inwoners van het eiland om te overleven. Een tankwagen levert het water aan drie eveneens nieuwe opslagtanks elders op het eiland. Als de gangbare infrastructuur is hersteld, kan de mobiele installatie desgewenst worden verplaatst naar een ander eiland. DWP levert ook stormbestendige, met tot 2,5 mm dikke staalplaten opgetrokken gebouwtjes voor de installaties. Bulsing: ‘We werken ook aan orkaanbestendige huizen.’ DWP levert ook in andere ontwikkelingslanden, zoals in Ghana, lichtgewicht en mobiele drinkwatertechnologie. 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven