Drones detecteren zelfstandig ziekten en plagen in kassen | Technisch Weekblad
Nieuws

Drones detecteren zelfstandig ziekten en plagen in kassen

Drones kunnen door over rijen planten te vliegen op basis van AI telers informatie geven over eventueel aanwezige ziekten en plagen. Het is Royal Brinkman en start-up Mapture in samenwerking met de TU Delft gelukt de drone zelfstandig te laten opstijgen, vliegen en weer landen op het oplaadstation.

De meeste zelfstandig vliegende drones vliegen buiten, hoog in de lucht. “De reden hiervoor is dat drones doorgaans afhankelijk zijn van GPS om te weten waar ze zijn en waar ze heen moeten. In binnenruimten, zoals kassen, is GPS niet betrouwbaar genoeg voor navigatie bij autonoom vliegen”, zegt Guido de Croon, hoogleraar bio-geïnspireerde drones aan de TU Delft.

De drones moeten dus zelf navigeren door de kas terwijl ze weinig rekenkracht en sensoren met zich kunnen meenemen. Daarom is voor de meeste indoor dronetoepassingen een menselijke piloot nodig.

De zelfstandige drone is voor het eerst bij kassenbedrijf Gerbera United in Nootdorp toegepast. De Croon: “Binnen het project hebben we een lokalisatietechniek ontwikkeld waarbij de drone signalen van radiobakens in de kas combineert met zijn eigen observaties om zo goed mogelijk te weten waar hij is.”

Mapture heeft als systeemintegrator die kennis in een zelf-ontwikkelde drone geïmplementeerd. “De gebruiker kan in een interface aangeven in welk gebied de drone mag vliegen. Daarna kan de drone van tijd tot tijd geheel zelfstandig een vlucht uitvoeren”, vertelt Bart Slinger, CTO van Mapture.

Nadat de drone zijn vlucht heeft gemaakt en weer landt op het oplaadstation worden de hoge resolutie foto’s automatisch geüpload naar de cloud voor verdere dataverwerking. Slinger: “De gebruiker hoeft dan alleen naar de foto’s te kijken die de drone genomen heeft.”

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!