Nieuws

Drones met netten beschermen Amerikaanse luchtmacht

David Barak |
Veiligheid, Vervoer & Logistiek, Werktuigbouw

 

Het US Strategic Command van de Amerikaanse luchtmacht heeft succesvolle testen uitgevoerd om haar vliegvelden beschermen tegen mogelijke aanvallen van vijandige drones. Daarvoor zijn verdedigingsdrones gebruikt die een net kunnen ontplooien en voortslepen door de lucht, waarin de binnendringer kan worden gevangen. Hoewel daarmee de bases nog niet waterdicht zijn beschermd, geeft het de bewaking in elk geval iets om de operationale jacht- en bommenwerperbases te beschermen.

Drones hebben nu in feite vrij spel boven militaire bases. Onlangs vloog een drone over de toegangspoort van een vliegbasis het gebied binnen (in het zicht van de bewakers!), zonder dat de bewaking er iets tegen in kon brengen! De drone vloog vrijelijk boven allerlei opstelplaatsen en verdween vervolgens weer. Op een andere basis had een F-22 jager een bijna botsing met een drone tijdens de landing, waartegen wederom niets kon worden ondernomen. Het Amerikaanse opperbevel is zeer bezorgd over de mogelijke acties van drones tegen wapenopslagplaatsen en lanceerinrichtingen.

De Amerikaanse luchtmacht heeft langdurig onderzoek en vele proeven uitgevoerd om tot een vorm van bescherming tegen drones te komen. Het US Strategic Command heeft niet bekend gemaakt welke systemen uiteindelijk toegepast zullen worden. Wel is duidelijk uit het onderzoek dat munitie waarbij in de granaat een net zit, een van de meest effectieve methodes was. Die moet zeer nauwkeurig worden gericht door de beperkte omvang van het net. Juist dat mikken is het probleem, aangezien een drone zelden stil hangt en zelfs dan is het moeilijk ‘te raken’.

Het vernietigen met laser- of microgolfwapens bleek minder succesvol. De kans op een voltreffer met een laser bleek minimaal en de kans bleek rond een vliegveld (waar meerdere vliegtuigen rond vliegen), zelfs groter om een ander toestel te raken. Microgolven voor het verstoren van de besturing moesten eveneens een ‘voltreffer zijn. Voorlopig lijken de aangewezen bases zichzelf te moeten beschermen met een eenvoudig net.

 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven