Nieuws

Drukgevoelige injectienaald voorkomt ongelukken

Nature Biomedical Engineering introduceert een drukgevoelige injectienaald die door solide weefsels prikt maar meteen stopt zodra de punt een holte bereikt. Het werkt puur mechanisch en als alles goed is ingesteld kan er heel weinig misgaan, suggereren Jeff Karp en collega's van Harvard Medical School.

Ze willen hun intelligent injector for tissue targeting (I2T2) onder meer gebruiken voor injecties in de ruimte tussen het oogwit en het vaatvlies, vlak onder het oppervlak van de oogbol. Geneesmiddeltoediening op die plek wordt steeds populairder maar is riskant: de sclera is maar een millimeter dik en de kans dat je er ineens doorheen schiet en het onderliggende netvlies beschadigt is levensgroot.

Kort samengevat komt de werking van de I2T2 er op neer dat de naald niet vast op de cilinder van de injectiespuit zit, maar op een tweede plunjer die los in die cilinder kan bewegen. Tussen die cilinder en de huid komt een afstandshouder.

Druk je op de plunjer, dan houdt de afstandhouder de cilinder op zijn plek en zorgt de vloeistofdruk in die cilinder er voor dat de tweede plunjer de naald in het weefsel drukt. Hard weefsel drukt daarbij de punt van de naald dicht, zodat de vloeistof er niet uit kan. Tot het moment waarop die punt zachter weefsel of een holte bereikt: dan kan de vloeistof er ineens wél uit en valt onmiddellijk de druk weg - vloeistof is immers niet samendrukbaar. Blijf je daarna drukken op de eerste plunjer, dan druk je alleen de rest van de vloeistof uit de cilinder zonder dat de naald nog merkbaar beweegt.

Het concept valt of staat met een correcte dimensionering van alle onderdelen. Maar die is niet patiëntspecifiek: de dikte van de harde weefsellaag doet er niet toe en het verschil tussen hard en zacht weefsel is in de praktijk zo groot dat er wel een beetje variatie in mag zitten. Volgens de onderzoekers kun je met een en dezelfde spuit runder-, varkens- én konijnenogen behandelen. En de toedieningsmethode blijkt mild genoeg om er stamcellen mee toe te dienen zonder dat ze stuk gaan.

Met een aangepaste spuit denken Karp en collega's ook ruggenprikken te kunnen toedienen, eveneens een handeling waarbij je beter niet kunt uitschieten. Het kan ook handig zijn bij onderhuidse injecties van geneesmiddelen, die zich te snel verspreiden wanneer je te diep zit. En ongetwijfeld zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken, zowel in de kliniek als in het lab.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven