DSM verovert computerwereld met polymeer voor ddr4 | Technisch Weekblad
Nieuws

DSM verovert computerwereld met polymeer voor ddr4

Patrick Marx | dinsdag 13 januari 2015
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Met de introductie van het ddr4-geheugen komt in bijna elke toekomstige desktopcomputer, laptop, telefoon en tablet ter wereld kunststof van DSM terecht.

De marktleiders van connectoren voor geheugenmodules kiezen bijna allemaal voor de nylonsoort Stanyl Fortii uit de Nederlandse fabrieken van de chemiereus. Om aan de groeiende vraag naar de kunststof te voldoen, schaalde DSM de productie in Geleen meerdere keren op.

Polyamide 4T, het belangrijkste ingrediënt van Stanyl Fortii, is een soort nylon waarvan de polymeerketens deels benzeenringen bevatten. Dit geeft de kunststof enkele extreme eigenschappen. ‘Puur polyamide 4T heeft een smeltpunt van 436 °C’, zegt gepensioneerd polymeerchemicus Reinoud Gaymans. Hij stond bij de Universiteit Twente aan de wieg van polyamide 4T. ‘De hoge temperatuurstabiliteit maakt de kunststof bestand tegen hoge soldeertemperaturen.’

Connectoren op printplaten moeten aan steeds strengere eisen voldoen. ddr4-geheugenmodules hebben kleine voetjes die in de connector klikken. De voetjes zitten minder dan een millimeter uit elkaar en moeten perfect in de connector passen. Elke vervorming is teveel. Gaymans: ‘Als polyamide 4T smelt, heeft het een heel lage viscositeit waardoor de productie van kleine onderdelen makkelijk is. Bovendien heeft de stof een hoge dimensiestabiliteit, ze vervormt niet tijdens bijvoorbeeld het solderen.’

Volgens DSM kozen twee van de vier markt­leiders van connectoren voor Stanyl Fortii en zullen de andere twee binnenkort waarschijnlijk volgen. Vanwege de combinatie van gunstige eigenschappen, zoals de hoge temperatuur­bestendigheid, duikt de nylonsoort in steeds meer markten op. Ook fabrikanten van auto­motoren werken er inmiddels mee.

Gaymans startte de ontwikkeling van polyamide 4T ruim 25 jaar geleden. Het polymeer is een vervolg op het ook door zijn groep ontwikkelde polyamide 4,6 dat DSM onder de naam Stanyl op de markt brengt. Wie het marketingmateriaal van DSM bekijkt, ziet dat Stanyl Fortii een lager smeltpunt heeft dan zuiver polyamide 4T, namelijk 325 °C. DSM’s variant lijkt een copolymeer van meerdere polyamides waaronder polyamide 4T te zijn. Het bedrijf wil niets vertellen over de chemische samenstelling van het product, behalve dat het vrij is van halogenen. Steeds meer overheden en fabrikanten eisen halogeenvrije computercomponenten.

De productie van ddr4-geheugenmodules komt dit jaar op stoom nu de fabrikanten van servers, zoals HP, massaal op dit type geheugen overstappen. In vergelijking met de huidige standaard ddr3 is het nieuwe geheugen energie­zuiniger en sneller.