Duits elektriciteitsnetwerk onvoldoende voor windaanbod | Technisch Weekblad
Nieuws

Duits elektriciteitsnetwerk onvoldoende voor windaanbod

Het Duitse elektriciteitsnet kan bij harde wind het aanbod van windenergie niet volledig verwerken.

Vorig jaar kostte dat volgens netbeheerder TenneT bijna € 1 miljard. In 2017 leverden zon en wind 20 % meer elektriciteit dan in 2016, namelijk 154 miljard kWh, 36 % van het totale elektriciteitsverbruik.

De geplande hoogspanningsleidingen van Noord- naar Zuid-Duitsland zijn pas in 2025 gereed. Dat leidt nu tot tegenstrijdige maatregelen. In Noord-Duitsland worden bij koude en winderige dagen regelmatig gas- en kolencentrales uitgezet en windparken stilgelegd omdat er meer elektriciteit geproduceerd wordt dan het net aankan. Voor deze gedwongen stillegging krijgen de exploitanten een vergoeding van de netbeheerder. Tegelijkertijd moeten in Beieren fossiele centrales, die dienen als reserve, aangezet worden om te voorkomen dat daar het licht uitgaat en ook dat kost de netbeheerders geld. In 2016, met relatief weinig wind, ging het in totaal nog om een vergoeding van € 660 miljoen.

Volgens Lex Hartmann van TenneT worden deze kosten doorberekend naar de afnemers en wordt de levering van elektriciteit langzaamaan instabieler. Daarom pleit de netbeheerder voor een versnelde aanleg van de Südlink-verbinding, van de Noordzee naar de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg.

Volker Quaschning van de hogeschool HTW in Berlijn wil daarnaast opslagsystemen een centrale rol geven. Bij de geplande uitbouw van zon en wind verwacht hij dat deze energiebronnen rond 2025 vooral bij helder en winderig weer twee keer zoveel stroom kunnen leveren als nodig is: ‘Dan helpt het beste elektriciteitsnet ter wereld ook niet’, stelt hij.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!