Nieuws

Duitsland komt een lichting ingenieurs tekort

Henk Tolsma | woensdag 25 april 2007

Meer dan een volledige jaargang – zo groot is het ingenieurstekort in Duitsland zijn volgens de Verein Deutscher Ingenieure (VDI). In 2006 waren er zo’n 48.000 openstaande en moeilijk vervulbare vacatures voor ingenieurs, terwijl er vorig jaar bijna veertigduizend zijn afgestudeerd. Het aantal vacatures is de afgelopen jaren in Duitsland sterk gestegen. In 2004 waren het er nog dertigduizend. Dit jaar verwacht VDI vijftigduizend vacatures.

Desondanks is de werkloosheid onder Duitse ingenieurs aanzienlijk. Vorig jaar lag dat op 37.900 (bijna een hele jaargang), op een totaal aantal ingenieurs van zeshonderdduizend in Duitsland. Van de werkloze ingenieurs is bijna de helft ouder dan vijftig jaar.

De werkloosheid onder ingenieurs is echter de voorbije jaren sterk teruggelopen: in 2005 waren het er nog bijna zestigduizend. In 2006 is het aantal 50+-ingenieurs zonder werk met 35 procent gedaald.
Een radicale oplossing is er niet. Het aantal afstuderende academische en hogeschoolingenieurs zal de komende twee à drie jaar nog iets toenemen, maar dan weer gaan dalen omdat het aantal startende studenten techniek, dat juist de voorbije tien jaar was gestegen, ook al weer afneemt. Vooral het grote aantal studie-afbrekers – dertig tot veertig procent – baart VDI zorgen.

In vergelijking met alfa-disciplines kiezen nog steeds heel weinig meisjes voor techniek. Zo’n tien procent van de ingenieurs is vrouw. Dat percentage is overigens bij de laatste jaargangen afgestudeerden opgelopen tot ruim twintig procent.

Hoe de gevolgen van het ingenieurstekort te verzachten? Bedrijven proberen ze met bonussen langer aan zich te binden. Ze poetsen hun imago onder studenten op. VDI ondersteunt leraren op middelbare scholen met aantrekkelijk lesmateriaal. De roep om meer gekwalificeerde buitenlanders toe te laten neemt toe.

Openstaande en moeilijk vervulbare vacatures is echter niet hetzelfde als een tekort aan ingenieurs. Minder specialistische technische functies worden veelal vervuld met mensen uit andere disciplines, vacatures worden teruggetrokken of soms pas na een jaar toch vervuld, functies verdwijnen naar het buitenland en daarmee de vacatures. Het ingenieurstekort blijft een ongrijpbaar fenomeen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW