Nieuws
0

Duizend nummers geleden

Benno Boeters

‘U leest op dit moment het eerste nummer van Technisch Weekblad’, luidde op 30 maart 1994 de beginzin van het commentaar in TW. Het stuk was een beginselverklaring van de makers van dit nieuwe blad en stond bol van de ambitie. ‘Vanaf vandaag ziet de woensdag er voor u anders uit’, schreef de hoofdredactie (op die dag viel TW destijds op de deurmat).

Die hoofdredactie bestond uit twee personen, want Technisch Weekblad was de voortzetting van twee bladen, de Ingenieurskrant en Polytechnisch Weekblad (en PT Aktueel en in een ver verleden Polytechnisch Tijdschrift).

Polytechnisch Weekblad was het lijfblad van NIRIA, de vereniging van de hbo-ingenieurs. Er was toen nog een duidelijk onderscheid. De ingenieurs met een universitaire bul hadden hun eigen lijfblad: De Ingenieur, het orgaan van het aloude KIVI. Pas in 2004 gingen de twee organisaties samen.

De Ingenieurskrant was geen verenigingsorgaan maar een commerciële uitgave van de toen grootste bladenuitgever in Nederland, VNU. Die ‘krant’ (die eens in de veertien dagen uitkwam) bestond nog maar zes jaar en VNU Business Publications had deze in het leven geroepen als ‘flankbescherming’. Want het absolute paradepaard was Intermediair, een goudmijn voor die uitgeverij waar elke week de vacature-advertenties voor hoger opgeleiden binnenstroomden. Want in het stenen (papieren) tijdperk was dit blad hét medium voor afgestudeerden die een baan zochten. In zijn hoogtijdagen haalde Intermediair soms een miljoen gulden omzet. Per wéek.

Daarna maakte internet snel een einde aan dit businessmodel. Ook TW moest zich aanpassen aan de drastische teruggang in advertentie-inkomsten. De papieren uitgave telt inmiddels minder pagina’s dan toen, maar de digitale uitgave van TW heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Aanvankelijk werd de website ‘erbij gedaan’, maar nu is die een wezenlijk onderdeel in de voorziening van technisch nieuws.

Wat niet veranderd is in de duizend edities – en ook niet zal veranderen – is de onafhankelijkheid in de berichtgeving.

Lees meer over 1000x TW in het wekelijks groeiende online dossier ‘1001 innovaties – 1000x TW’.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×