Duizenden projecten met zonnepanelen wachten op aansluiting | Technisch Weekblad
Nieuws

Duizenden projecten met zonnepanelen wachten op aansluiting

De aanleg van zonnepanelen bij bedrijven stokt. De grenzen aan de capaciteit van het elektriciteitsnet zijn bereikt waardoor bij de drie grootste netbeheerders (Liander, Stedin en Enexis) al bijna 3000 bedrijven wachten op een aansluiting. Vooral commerciële exploitanten van bijvoorbeeld zonneparken en ‘zon-op-dak-initiatieven’ zijn de dupe. 

Dat blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV-programma Pointer, dat maandag 15 november wordt uitgezonden.

Het probleem voor de netbeheerders is dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet minder snel gaat dan bedrijven zonnepanelen willen aanleggen. ‘We zijn volop bezig om de capaciteit van het net te verdubbelen’, zegt Hans Peter Oskam van Netbeheer Nederland in het programma. ‘We kunnen dat alleen niet zo snel doen als boeren en ondernemers zonnepanelen kunnen plaatsen.’

De netbeheerders kunnen het net onvoldoende snel uitbreiden door een tekort aan technisch personeel en trage vergunningsprocedures. Oskam stelt dat het soms acht jaar duurt voordat met de bouw van een transformatorstation begonnen kan worden. Dat maximaal twee jaar worden, stelt hij. Om meer personeel te vinden, pleitte Netbeheer Nederland twee weken eerder in een brief aan de formateurs al voor meer financiering voor technische opleidingen en een afstudeerpremie voor leerlingen.

Ook willen de netbeheerders zelf kunnen kiezen in welke volgorde zij aanvragen behandelen. Dunbevolkte gebieden met een dun net kom dan later aan de beurt. ‘Het is voor ons veel handiger als zonnepanelen dicht bij plekken liggen waar het net veel meer aankan of waar elektriciteit ook gebruikt wordt, dan hoef je dat niet helemaal naar de andere kant van het land te transporteren.’ Waar de grootste problemen zich voordoen is duidelijk te zien in de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland. Vooral in het noorden en oosten van het land kleurt de kaart rood.